З 6 грудня в Україні почнуть діяти нові правила карантину та 30-денний термін дієвості жовтих COVID-сертифікатів. Про це нагадала сьогодні, 3 грудня, заступниця міністра охорони здоров'я України з питань цифрового розвитку Марія Карчевич під час ранкового брифінгу. 

“З 6 грудня, тобто з понеділка, в Україні почнуть діяти нові правила карантину, які Уряд ухвалив минулого тижня. Торкнуться вони, у першу чергу, невакцинованих українців. Тепер відвідувати громадські заклади на жовтому рівні епіднебезпеки зможуть лише ті, хто отримав принаймні одну дозу щеплення проти COVID-19 та має відповідний документ: жовтий COVID-сертифікат чи довідку форми о63-О”, – повідомила Марія Карчевич.

Ця ж норма поширюватиметься і на співробітників громадських закладів. Для обслуговування відвідувачів та клієнтів, працівникам ресторанів, готелів та спортзалів доведеться мати принаймні одне щеплення проти COVID-19. 

Водночас, як і раніше, для відвідування громадських закладів можна буде використовувати негативний тест, який чинний 72 години, або COVID-сертифікат про одужання. 

Таким чином, навіть на жовтому рівні епідеміологічної небезпеки громадські заклади не зможуть обслуговувати клієнтів, а також допускати до роботи працівників, які не мають одного з перелічених документів. 

Для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епідеміологічної небезпеки підійде лише документ про отримання повного курсу вакцинації, негативний тест або сертифікат про одужання. 

Звертаємо увагу, що з понеділка також буде зменшений термін дії жовтих COVID-сертифікатів: зі 120 днів, як це є зараз, до 30 днів. 

“Ми спостерігаємо появу тенденції, коли люди отримавши першу дозу, не звернулись вчасно за другою. Це означає, що людина не має ефективного захисту від хвороби та її наслідків. Тож, з 6 грудня усі ті громадяни, у яких від дня отримання першої дози вакцини сплине цей термін в 30 днів – використовувати жовтий COVID-сертифікат не зможуть. Він буде невалідним”, – пояснила заступниця міністра. 

Радимо усім, хто отримав першу дозу щеплення більше, ніж 30 днів тому, зробити друге щеплення у найближчі вихідні. Адже “протерміновані” ковід-сертифікати з понеділка не діятимуть.  

“Вихідні – гарний час прийти до пункту вакцинації, щоб захистити власне життя та здоров’я від ризиків коронавірусної хвороби. Бережіть себе та своїх близьких!” – звернулася до громадян України представниця МОЗ. 

Довідка:

Нагадуємо, 24 листопада Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови №1236, які посилюють карантинні правила, зокрема для невакцинованих громадян. Докладніше про основні зміни можна переглянути за посиланням

Наразі понад 37 % дорослого населення в Україні пройшли повний курс вакцинації. У листопаді встановлено рекорд із вакцинації населення: лише за місяць медики зробили понад 7 млн щеплень проти COVID-19.

Источник: МОЗ