Близько 48% держслужбовців, працівників та військовослужбовців Збройних Сил України, які отримали щеплення від коронавірусної хвороби, можуть отримати COVID-сертифікат у Дії. Це стало можливим завдяки підключенню закладів охорони здоров'я, які перебувають у сфері управління Міністерства оборони, до електронної системи охорони здоров'я. Про це повідомила заступниця міністра з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

На сьогодні 22 із 23 закладів охорони здоров'я в системі Міноборони вносять дані про кожну здійснену представниками Збройних Сил України вакцинацію від COVID-19. Таким чином, військові, які зараз перебувають на службі, уже можуть завантажити СOVID-сертифікат на свій телефон чи комп’ютер. Щоб отримати такий документ, потрібно лише слідувати інструкціям, що розміщені у додатку або на вебпорталі. 

Наразі можуть бути доступними два види документів, відповідно до кількості отриманих доз вакцини:  

  • “Жовтий” СOVID-сертифікат підтверджує  факт отримання першої дози щеплення дводозовою вакциною (Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac) і діє 120 календарних днів від дати вакцинування. 
  • “Зелений” COVID-сертифікат підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє 365 календарних днів від дати останнього щеплення. Повна вакцинація може складатись із однієї дози однодозної вакцини (Janssen) та двох доз дводозних вакцин (Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac).

Цифровими документами можна користуватися не лише з електронного пристрою, але й роздрукувати їх на принтері. Крім СOVID-сертифікатів, військові можуть також отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію або форму 063/о. 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, як і форма 063/о, – це паперові  документи. Їх можна отримати у лікаря, який проводив щеплення, чи у свого сімейного лікаря. Єдина відмінність між цими документами полягає у тому, що форма 063/о видається після 1 дози щеплення, а Міжнародне свідоцтво – після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19. 

Вищезазначених документів достатньо для уникнення обмежень “червоного” рівня епіднебезпеки та для міжрегіональних подорожей в Україні. 

Між тим, МОЗ готує роз’яснення про те, що робити військовослужбовцям у випадку виникнення будь-яких проблем із документами, які підтверджують вакцинацію від COVID-19. Матеріал невдовзі з’явиться на сайті. 

Источник: МОЗ