Кабінет Міністрів України затвердив перелік незареєстрованих  лікарських засобів (за міжнародними непатентованими назвами), які можуть ввозитися на територію України для постачання за результатами закупівлі, проведеної ДП “Медичні закупівлі України”, для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я за кошти державного бюджету.

Такі лікарські засоби можуть використовуватися у лікуванні пацієнтів з рідкісними хворобами.

“Часто виробники лікарських засобів для лікування рідкісних захворювань не зацікавлені у реєстрації лікарських засобів в Україні, тому що вартість препаратів може бути комерційно непривабливою. І для того, щоб пацієнти не  залишилися без лікування, було прийнято зазначений перелік. Важливо, що попри відсутність реєстрації в Україні, вказані препарати мають бути зареєстровані в країнах ЄС або США. Така реєстрація гарантує, що вони ефективні, якісні та безпечні” – пояснює перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

Таким чином ухвалена постанова забезпечить своєчасний доступ пацієнтів із орфанними захворюваннями до необхідних лікарських засобів.

Источник: МОЗ