2-5 листопада 2021 року в Запоріжжі, Херсоні, Миколаєві й Одесі відбулися круглі столи, спрямовані на покращення поінформованості пріоритетних груп населення щодо важливості вакцинації від COVID-19 та охоплення вакцинацією. Згідно зі світовими та національними стратегіями з вакцинації такими пріоритетними групами, зокрема, є люди похилого віку та медичні працівники.

Круглі столи, які нині тривають у регіонах України, є платформою для обговорення необхідних заходів на обласному рівні за участі місцевого керівництва, медичної спільноти та громадськості для виконання стратегій із вакцинації від COVID-19, зазначених у Дорожній карті, та покращення охоплень у пріоритетних групах. 

«Вакцини працюють – вони попереджають госпіталізацію внаслідок COVID-19. Вакцинованих людей менше госпіталізують. Навіть одна доза щеплення дозволяє знизити ризик госпіталізації майже у 3 рази. Ризик госпіталізації у 7 разів нижчий у повністю вакцинованих у порівнянні з невакцинованими», – наголосив Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики у своєму виступі під час круглого столу.

У Запорізькій області двома дозами щеплено 15,6% дорослого населення. З-поміж людей, старших 60-ти років, охоплення складає 26,3% (одна доза) та 18% (дві дози). Охоплення вакцинацією від COVID-19 освітян в області становить 85% (одна доза) та 68% (дві дози). Серед медиків першу дозу вакцини отримали 100%, а двома дозами щеплено 83%з них.

Найбільша кількість випадків летальності внаслідок коронавірусної хвороби у закладах охорони здоров’я області фіксується серед людей старше 60-ти років. А саме: 25,6% померлих – люди 60-69 років, 32,35% – люди 70-79 років, 22,8% – люди 80-89 років. Тому заходи для підвищення мотивації людей старшого віку вакцинуватися на часі.

«Ми щотижня збираємося разом з керівниками державних адміністрацій і з керівниками громад і доводимо до них інформацію в розрізі кожного регіону. Тобто на сьогодні навіть найменші громади мають порівняльну інформацію щодо їхньої роботи. Після озвучення цього питання на нарадах підтягнулися ті громади, які відставали в темпах вакцинації. Громади, що лідирують, діляться своїм досвідом на цих нарадах», – заступниця директора департаменту охорони здоров'я Запорізької обласної державної адміністрації Марина Воловик.

«Ми – громадські об’єднання разом із лікарями – намагаємося створити сталу мережу локальної взаємодії з громадами. Наприклад, в Кирилівській ОТГ можна робити акцент на майбутньому курортному сезоні. У Мелітополі має велику силу авторитет, адже це мультикультурне місто, де проживає велика кількість етнічних груп – болгарська громада, татари, караїми. Зараз ми плануємо зустрічі та переговори з лікарями та лідерами думок», – зазначила представниця громадської організації «Побратим» Олена Стрілецька. 

Наразі в Херсонській області двома дозами вакциновано 18,9% населення. Серед населення у віці від 60-ти років повністю вакциновані лише 27,6% людей, а однією дозою – 38,5%. Люди похилого віку становлять 23,6% від населення області, але вони отримали лише 28% введеної вакцини. Це означає, що з-поміж літніх людей низький рівень вакцинації.

З-поміж медиків однією дозою вакциновано 80% осіб, двома дозами – 63%. Цей рівень є дещо нижчим, ніж загалом в Україні, де однією дозою охоплено 86% медиків, а двома – 67%.

Серед позитивного досвіду області – проактивна позиція медиків Херсона, які записали відео із закликом вакцинуватися від авторитетних лікарів. Також підхід до вибору найбільш зручних локацій для вакцинації – бібліотека, поштові відділення, залучення бізнес-партнерів, які надають точки для вакцинації в торговельних центрах.

«З липня відбувається щоденний моніторинг роботи центрів вакцинації на території району. За затвердженим графіком мої заступники та керівники структурних підрозділів щоденно відвідують центри вакцинації і пункти щеплень на території регіону. Ця робота має ефект», – зазначив під час круглого столу голова Херсонської районної державної адміністрації Михайло Линецький.

Херсонська область долучилася до  вакцинації громадян України, які проживають на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

«З Кримом ми працюємо і багато чим завдячуємо Червоному Хресту. На пункті КПВВ Чонгар щодня працює пункт щеплення. З 350-500 людей, які перетинають КПВВ на день, на пункт тестування приходить орієнтовно 200 людей. Крім цього, три амбулаторії – Генічеська, Чонгарська і Новоолексіївка – приймають людей, які приїжджають з Криму», – розповіла заступниця голови Генічеської районної державної адміністрації Гульнара Бекірова

У Миколаївській області двома дозами щеплено 19,6% від загального населення. Серед населення у віці 60+ повністю щеплено лише 21,7%. Літні люди з супутніми захворюваннями, найчастіші з яких – хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет, онкологія – мають найбільший ризик смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Однак літні люди наразі не вакцинуються швидше за всіх громадян.

Жоден з пацієнтів реанімації в області не вакцинований. Серед госпіталізованих менше ніж 4% вакцинованих пацієнтів. Здебільшого це ті, хто зробили щеплення нещодавно, тож імунітет не встиг сформуватися.

Охоплення вакцинацією з-поміж медиків у Миколаївській області становить 89% (1 доза), та 74% (2 дози).

Керівниками підприємств охорони здоров’я первинної мережі спільно з місцевими відділеннями Укрпошти забезпечено доступ пенсіонерів до вакцинації у відділеннях поштового зв’язку. Складено щоденні графіки (у тому числі у святкові та вихідні дні) та забезпечено роботу пунктів щеплення у відділеннях поштового зв’язку. Це стане кроком до більш широкого охоплення вакцинацією літнього населення.

Крім цього, проводяться селекторні наради з головами міських державних адміністрацій, районних державних адміністрацій, сільських/селищних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад та керівниками підприємств охорони здоров’я для забезпечення належного та рівного доступу населення області до щеплення від COVID-19 та підвищення рівня вакцинації населення області.

Керівництво області виїжджає до центрів і пунктів вакцинації, у тому числі в районні центри вакцинації населення, для контролю якості надання послуг та забезпечення їхньої безперервної та ефективної діяльності. Робота центрів і пунктів вакцинації на постійному контролі управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

«Ми звернулись до центру зайнятості і розробили альтернативну карту вакцинації. Люди, які стоять у центрі зайнятості на обліку, мають можливість отримати всю інформацію про те, де і коли можна провакцинуватися», – сказав під час круглого столу Олег Бабін, заступник начальника управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА.

«Ми тісно співпрацюємо з обласним управлінням. І там, де виникали питання чи нижчі темпи вакцинації, було проведено 25 виїзних інформаційних сесій. Тобто ми виїжджали в населені пункти, де були менші показники, і проводили там протягом дня роботу з населенням», – повідомив голова Миколаївської організації товариства Червоного Хреста України Андрій Скороход. 

«Ще влітку ми запустили вакцинальний мобільний автобус, який проводив вакцинацію під час масових заходів: на концертах, ярмарках. Також заплановано запустити вакцинальний трамвайчик», – розповіла під час круглого столу Юлія Руцька, начальник відділу організації надання медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА.

Протягом минулого тижня в Одеській області зафіксовано рекордну кількість лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірусну хворобу. Вже протягом місяця завантаженість ліжок становить понад 70%, хоча до переліку лікарень додаються нові стаціонари. 

В Одеській області охоплення щепленнями серед людей 60+ становить 27,6% (1 доза) та 20,1% (2 дози). З-поміж медиків у Одеській області щеплено 1 дозою 83% осіб, 2 дозами – 58%.

В обласних центрах України триває публічне обговорення шляхів покращення рівня вакцинації проти COVID-19 серед медиків та літніх людей. Підпишіться на Youtube-канал «Коаліція за вакцинацію», щоб не пропустити майбутні заходи: https://bit.ly/KZVSubscribe. 

9-12 листопада до проведення круглих столів з адвокації вакцинації від COVID-19 долучаться Дніпропетровська, Донецька, Луганська та Харківська області.

Круглі столи відбуваються в межах адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення поінформованості щодо вакцинації від COVID-19 серед пріоритетних груп населення  та створення додаткових можливостей для досягнення високих охоплень серед медичних працівників і літніх людей.

 

Источник: МОЗ