У Харкові правоохоронці викрили працівники туристичного агентства та медичної лабораторії, які продавали негативні результати ПЛР-тестування для безперешкодного перетину кордону та для уникнення обов’язкової двотижневої самоізоляції. 

Досудове розслідування встановило, що працівники турагенства пропонували своїм клієнтам придбати готові результати ПЛР-тестування. 

Після цього клієнти перераховували гроші на картку цих же працівників та відправляли фото закордонного паспорту. 

Потім вказані документи відправляли до медичної лабораторії, а вже там виготовляли підроблені ПЛР-тести та вносили недостовірну інформацію у електронну систему охорони здоров’я, з якої дані потрапляли в додаток “Вдома”. 

За попередньою інформацією, на місяць таких “тестів” робили близько 600. 

Під час обшуків в  офісі туристичного агентства та за місцями проживання працівників, виявили та вилучили сфальсифіковані довідки про результати ПЛР-тестів, комп’ютерну техніку, чорнові записи.

Наразі вирішується питання про повідомлення про підозру вказаним особам. Йдеться про шахрайство, вчинене у великих розмірах – ч. 4  ст. 190 КК України. 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

 

Источник: МОЗ