Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроєкт № 4662, який удосконалює доступ пацієнтів до інноваційних лікарських препаратів за рахунок бюджетних коштів із застосуванням процедур договорів керованого доступу. Законопроєкт спільно напрацювали Комітет з питань здоров’я нації та Комітет з питань економічного розвитку.

Ухвалення цього документу має допомогти людям, які страждають на захворювання, що мають важкий, хронічний перебіг і загрожують життю людини та потребують довічного і, як правило, коштовного лікування.

Законопроєкт впроваджує новий механізм закупівель інноваційних препаратів для лікування важких хронічних захворювань. Відтепер держава буде напряму домовлятись з виробниками стосовно доступу до  лікарських засобів. Це потенційно дасть змогу отримати нижчі ціни. Перелік ліків, які можуть закуповуватись за договорами керованого доступу, буде погоджувати Кабінет Міністрів після їх аналізу та оцінки з боку Департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру МОЗ.

Інструмент дозволяє МОЗ створювати переговорні групи та домовлятися про особливі умови: об’єми закупівлі, термін угоди, умови постачання/моніторингу та знижки. 

Механізм ДКД пілотуватиметься в Україні протягом 3 років для оцінки ефективності його використання в національному контексті. У разі якісного відпрацювання усіх процедур цей механізм буде застосовуватись на постійній основі.

Аналогічний механізм закупівель вже багато років діє в багатьох країнах світу, таких як США, Велика Британія, Польща тощо, і допомагає мільйонам важкохворих громадян.

Довідка: договори керованого доступу (далі – ДКД) – це спеціальні договори між власником реєстраційного посвідчення на лікарський засіб (уповноваженим ним представником) та платником медичних послуг/розпорядником бюджетних коштів, що укладаються за результатами переговорів та дають змогу забезпечити доступ пацієнтів до інноваційних медичних технологій – схем діагностики, профілактики, лікування.

Процедури ДКД використовуються переважно для забезпечення більш швидкого доступу до нових потенційно вигідних технологій охорони здоров’я, для отримання найкращого показника «витрати-ефективність» та забезпечення доступності дороговартісних лікарських засобів для більшої кількості пацієнтів.

Источник: МОЗ