Представники Міністерства охорони здоров’я відвідали медичні коледжі у 5 регіонах. Привітали колективи та майбутніх медичних сестер, братів, лаборантів, фармацевтів, інших працівників медичної галузі з початком навчального року. 

“Медичні сестри та брати – перші, хто зустрічають пацієнта в стаціонарах, проводять з ними до половини всього часу його перебування  в лікарні. Ви даватимете їм набагато більше за пігулки чи крапельниці, ваша турбота та увага до пацієнтів також слугуватиме лікуванням”, – заявила перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як. 

“Фармацевти не лише продають ліки, а й перевіряють рецепти або надають інформацію про аналоги лікарських засобів, пояснюють, як правильно і безпечно приймати лікарські засоби. Не менш важливий є інший напрям роботи для майбутніх фармацевтів – це робота в лабораторіях, науково-дослідних інститутах або на підприємствах з виробництва лікарських засобів”, – сказав заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда. 

Сьогодні представники МОЗ відвідали такі заклади: Рівненську медичну академію, Перший Київський фаховий медичний коледж, Київський фаховий медичний коледж ім.П.І.Гаврося, Криворізький та Білоцерківські фахові медичні коледжі, а також Житомирський базовий фармацевтичний фаховий коледж.

Аби виправляти становище в галузі медичної освіти, МОЗ розпочало системну роботу для змін на етапі отримання освіти майбутніми медиками. Пріоритети розвитку у сфері фахової передвищої освіти на сьогодні:

  • створення сучасного освітнього простору в закладах фахової передвищої освіти шляхом ресурсного забезпечення, оновлення навчально-матеріальної бази (створення інформаційно-ресурсних центрів навчально-тренінгових класів, сучасних лабораторій, медіа класів, електронних бібліотек тощо);
  • реорганізація закладів освіти, створення закладів нового типу та оновлення переліку спеціальностей і професій;
  • запровадження формальної, неформальної та інформальної форм освіти;
  • продовження процесу інтеграції професійної освіти та практики шляхом впровадження елементів дуальної форми навчання.

Нагадаємо, що 27 серпня ми МОЗ створили Координаційну раду з розвитку медсестринства. Це дорадчий орган, який буде відповідальним за підготовку пропозицій щодо системних рішень формування політики з розвитку медсестринства.

Источник: МОЗ