Форум ініційовано Першою леді Оленою Зеленською з метою підтримки реформування шкільного харчування, спрямованого на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок.

«Ми запланували та вже розпочали проведення п’яти регіональних форумів для освітян та управлінців, головна мета яких – донести єдине бачення реформи шкільного харчування, її основні складові, розподіл завдань та обов'язків. Такі регіональні форуми необхідні, щоб представники місцевої влади та освітяни могли не лише дізнатись всі деталі щодо нових норм і практик, але й продовжити відкритий діалог з ініціаторами реформи та поширювати ідеї здорового і корисного харчування у своїх громадах», – розповіла Олена Зеленська.

Під час виступу на Форумі міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів про пріоритети в роботі МОЗ у реформуванні шкільного харчування. Зокрема, про втілення нових санітарних норм, їх  значення, етапність переходу і «гнучкий період». А також  нове рекомендоване  меню та підхід до його складання.

«При рекомендованих 25 грамах, діти до 3-х років вже споживають у нас близько 50 грамів цукру за добу. Збільшується споживання майже у два рази. Якщо ми говоримо про шкільний вік, то в середньому діти у нас споживають 67 грамів цукру. Тобто вже аж в три рази перевищення. Це приходить з солодкими газованими напоями, яких достатньо велика кількість, низька фізична рухливість до цього. І це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12% хлопців і 8% дівчат мають ожиріння у віці між 11 до 17 років. Саме в шкільний період», – зазначив Віктор Ляшко під час свого виступу.

Він зазначив, що правильне харчування дітей дозволить попередити в майбутньому появу різних захворювань. За його словами, наразі запроваджене таке меню в школах, яке показує, що здорове харчування це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно.

За результатами опитування «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» (Health Behaviour in School-Aged Children – HBSC), які  проводилось за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, відомо, що, приблизно 12 % хлопців і 8% дівчат, віком від 11 до 17 років мають надлишкову вагу, 3% хлопців і близько 2% дівчат страждають ожирінням.

Зокрема, змінилися наступні норми харчування в закладах освіти: обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консервів, кондитерські вироби, що пов’язано з ці продукти містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 25 вересня 220 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», та з 24 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Источник: МОЗ