Сьогодні нам доступна швидка їжа, багата на калорії, тому не дивно, стежити за вагою стає дедалі важче.

Дослідження показують, що майже 90% людей не їдять достатньо харчових волокон, і лише 30% отримують з їжею все, що потрібно. Отже, ми знаємо, що дієта відіграє величезну роль у питанні ожиріння. Але чи це єдиний фактор? А як щодо ваших генів? А як щодо вашого метаболізму? У цій статі відповімо на запитання, що таке метаболізм, та як його налаштувати.

Метаболізм – що вам про нього відомо?

Ви вже можете здогадуватися, що ваш метаболізм сповільнюється з віком. Згідно з дослідженнями в журналі Public Health Nutrition, ви маєте рацію. В огляді даних про витрати енергії дослідники виявили, що старіння пов’язане з поступовим зниженням рівня базального метаболізму. Крім того, багато щоденних звичок можуть ще більше виснажити ваш метаболізм.

Отже, метаболізм – це хімічні процеси, які забезпечують нашу життєдіяльність, пише Eva Blog. Мова йде й про травлення, й про дихання, й відновлення клітин.

Метаболічна адаптація до втрати ваги — явище зменшення енергетичних витрат під час та після періоду обмеження калорій, є, мабуть, однією з найбільш неправильно зрозумілих тем, пов’язаних з харчуванням та складом тіла. Зараз ми говоримо про метаболізм та дієту.

Насправді ідея метаболічної адаптації до схуднення не є такою чіткою і добре зрозумілою в науковій спільноті, як здається більшості. Незалежно від їх інтерпретації, метаболічна адаптація обговорюється як якась абсолютна неминучість для кожного, хто починає дотримуватися дієти.

Що потрібно знати вам? Для початку, як підтримати свій метаболізм. Не важливо, худнете ви чи просто підтримуєте здорову вагу.

Що впливає на ваш метаболізм

Виключіть наведені нижче звички та спостерігайте, як покращується ваш рівень обміну речовин та енергії.

  • Поживний сніданок — чудовий спосіб розпочати свій день. Коли ви пропускаєте сніданок, ваше тіло отримує повідомлення про те, що йому потрібно зберігати, а не спалювати вхідні калорії.
  • Перехід від офісного крісла до машини чи до дивана може призвести до дуже сидячого режиму. А сидіння тривалий час переводить ваше тіло в режим енергозбереження, а це означає, що ваш метаболізм може постраждати.
  • Кардіо — це чудово, і воно може швидко спалювати калорії, але як тільки ви закінчите бігати або їздити на велосипеді, спалювання калорій швидко нормалізується.