Українська православна церква не має наміру залишати Києво-Печерську лавру. Про це у відеозверненні заявив намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ (МП) митрополит Павло Лебідь.

«Ми не маємо наміру виселятись і не будемо, тому що зараз є закони, які на боці людини. Погрожувати, що з нами розправляться, — це не 17-й рік. Сьогодні є всесвітня спільнота, є якась культура», — сказав владика.

Митрополит також додав, що не проти, щоб у Лаврі спеціально створена комісія шукала ймовірні порушення у використанні майна.

Відео звернення намісника Києво-Печерської Лаври опубліковано на YouTube-каналі обителі.

«Сьогодні нашу Церкву вражають сумні події. Напевно, Апокаліпсис починається з України, тому що тут великі святині, Київ називають другим Єрусалимом, вся наша Свята Русь, Україна та інші міста покриті мощами угодників Божих», – сказав настоятель.

За його словами, диявол не виносив, коли молилися віряни, тому він зробив все можливе, щоб перешкодити молінням в монастирі.

«Є люди, які мріють осквернити все, що можна… вони осквернили Успенський і Трапезний Собори, люди, які не соромляться надягати облачення, що не належить їм, а деякі навіть були висвячені нами і в нас, вони пішли на раду нечестивих, як пішов зрадник Юда», — додав він.

Намісник монастиря розповів про наслідки гонінь УПЦ Філаретом Денисенком.

«Після захоплення Філаретом Володимирської церкви в Києві, а вірніше, коли ми просто пішли звідти, коли Блаженніший Митрополит Володимир не захотів крові, ми не думали, що зло так далеко піде. Думали, що людина, яка прожила 60 років у Церкві, напоумиться, але сатана не дав ні йому, ні його чадам спокою. Його потоптали його ж духовні діти і сьогодні взялися за нас з вами», — продовжив ієрарх.

Митрополит Павло закликав вірників не залишатися осторонь і захищати Києво-Печерську Лавру всіма законними способами.

«Брати і сестри, ви не повинні залишатися осторонь,тому що “хто сповідає мене перед людьми, того сповідаю І я перед Отцем Моїм (Мф. 10:32-36)”. Ми обирали цих депутатів і сьогодні ми повинні дати відповідь: як обирали, так можемо і відсторонити, як це прийнято в демократичному світі. Ми повинні відстояти свою віру, ми не повинні осоромити Церкву, нехай навіть мене розстріляють. Я не боюся смерті. Ми не за бунти, не за революції, дайте нам молитися і так молитися, як ми хочемо, як ми навчені», – зауважив він.

«Сьогодні головне вразити єпископів-немає єпископів, немає Церкви. І хто це робить? Беззаконні люди, які не мають нічого спільного з Богом», — продовжив митрополит, розповівши, як він будував Успенський собор, з якого його вигнали ПЦУ.

Своєю чергою речник УПЦ МП архієпископ Климент повідомив Суспільному, що церква у своїх подальших діях керуватиметься чинним законодавством.

«Якщо закон буде визначати ту чи іншу нашу дію або недіяльність в питанні майна, пов’язаного з Києво-Печерському лаврою, ми так і будемо вчиняти. Чіткої відповіді, як я зрозумів, і в міністерства культури немає. Вони з одного боку кажуть, що потрібно виїхати, а з іншого — вони не уявляють, що буде з Лаврою, якщо звідти виїдуть всі монахи», — розповів Климент.