Почуття відповідальності змушує людей долати різні перешкоди, щоб вирішити поставлене перед ними завдання. Відповідальність - це важливий соціальний навик, який допоможе дитині у дорослому житті стати самодостатнім і успішним членом суспільства.

Як зробити дитину відповідальною? Бути відповідальним – означає, приймати самостійні рішення, виконувати зобов’язання, відповідати за свої вчинки, тобто бути готовим до самих неприємних наслідків своїх дій. Почуття відповідальності змушує людей долати різні перешкоди, щоб вирішити поставлене перед ними завдання. Відповідальність – це важливий соціальний навик, який допоможе дитині у дорослому житті стати самодостатнім і успішним членом суспільства. Наше завдання – виховати в дітях цю цінну якість, адже вона формується в дитинстві під впливом дорослих.

Як виховати у дитини почуття відповідальності?

Найшкідливіший спосіб привчання до відповідальності – говорити дитині, що вона безвідповідальна, тому що в цьому випадку замість обов’язковості батьки пробуджують у малюків почуття провини, невпевненість, тривожність. Потрібно поступово, послідовно мотивувати малюка до відповідальної поведінки.

По-справжньому ефективні способи виховання відповідальності:

  1. Нарощування життєвого досвіду.
  2. Надання свободи вибору.
  3. Виховання почуття власної значущості.
  4. Покладання зобов’язань і розподіл відповідальності всередині сім’ї.
  5. Правильне формулювання очікувань.
  6. Задавання питань замість керівництва до дії.
  7. Дотримання заходів.

Що це означає?

Всебічний розвиток дитини формує у малюка уявлення про навколишній світ, вчить взаємодіяти з ним. Чим більше дитина знає і вміє, тим краще вона впорається з рішенням важких завдань. Досвід – найкращий вчитель і вихователь.

Даючи можливість дитині зробити самостійний вибір, ми вчимо його приймати рішення, а заодно дозволяємо випробувати наслідки цих рішень.

Яким чином впливає на відповідальність почуття власної гідності?

Справа в тому, що при високій самооцінці дитина відчуває, що може контролювати ситуацію, вірить, що здатна впоратися із завданням, тому береться за його виконання і доводить почате до кінця.

Відповідальність виховується навіть у виконанні дрібних домашніх справ, тому не бійтеся доручати малюкові складання речей на полицю, миття чашок і іншу посильну домашню роботу. Деякі побутові функції поступово можна включити в зону особистої відповідальності дитини.

Ставлення дорослих до поведінки дітей має великий вплив на формування дитячих якостей, звичок. Наприклад, докори, критика провокують протест і одночасно формують в мисленні учня негативні установки. Якщо ви хочете виховати дітей відповідальними, то змусьте їх повірити в здатність впоратися з будь-яким завданням.

Не обов’язково диктувати дитині, що і коли вона мусить робити. Ми ж не солдата виховуємо. Навіть якщо малюк забув про свої прямі обов’язки, краще запитати, яку важливу справу він пропустив. Тоді дитина буде відчувати, що зробила все сама.

Але, хоча б які завдання ви не ставили перед малюком, вони повинні бути йому під силу.

Як виховати відповідальність в дитині? Розвиваючі курси для дітей

Існують маленькі хитрощі, які допоможуть вам виховати малюків відповідальними без особливих зусиль:

  • подавайте їм приклад;
  • постарайтеся зацікавити у виконанні обов’язків за допомогою гри замість того, щоб змушувати і вимагати;
  • мотивуйте не матеріальними нагородами, а за допомогою індивідуальних стимулів (можливість показати себе з кращого боку, отримати визнання, здійснити своє бажання);
  • помістіть дитину в таке оточення, де відповідальність і дисципліна – норма поведінки.

Відмінний варіант занурення в сприятливе для розвитку дитини середовище – уроки в школі ментальної арифметики Соробан®. В Україні це єдині курси, які є універсальними в тому сенсі, що вирішують одночасно кілька завдань:

  1. Як виростити дитину розумною?
  2. Як навчити її бути відповідальною і працьовитою?
  3. Як допомогти дитині стати комунікабельною?
  4. Як мотивувати її на навчання і навчити досягати успіху в будь-якій справі?

Дізнатись більше про методику можна на офіційному сайті школи Соробан.