itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Справа про зачинене укриття: охоронця звільнили з-під варти

Деснянський райсуд Києва продовжує вирішувати справу щодо сторожа поліклініки в столиці Вадима Мошкіна через події 1 червня 2023 року, коли троє людей загинули внаслідок удару уламків російської ракети. Мошкіна звинувачують у тому, що він не дозволив людям увійти до укриття. Нещодавно його звільнили з-під домашнього арешту.

Про це повідомляє "Суспільне".

Органи Деснянської окружної прокуратури Києва повідомили, що за чинною законодавчою нормою України підозрюваного можна тримати під вартою не більше 6 місяців. Рішення про запобіжний захід для Мошкіна було ухвалено наприкінці червня 2023 року. Після клопотання адвоката, йому замінили утримання під вартою на нічний домашній арешт.

Після завершення терміну арешту і з урахуванням того, що підозрюваний поводив себе гідно, співпрацює з слідством, завжди відгукується на виклики прокуратури та суду, не скоює нових правопорушень, прокуратура не винесла ініціативу продовження запобіжного заходу.

Наразі судовий процес у справі про закрите укриття триває, і обвинувачення представляє докази, зібрані під час розслідування. Кваліфікація правопорушення залишається незмінною – Мошкіну ставлять інкримінують ч. 3 ст. 135 ККУ. У разі визнання його винним йому загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

За даними прокуратури, позиція охоронця поліклініки та його захисту зазнала змін. Адвокати раніше аргументували в суді, що сторож не мав права дозволяти доступ до сховища та не встиг відчинити його.

На останньому судовому засіданні 30 січня 2024 року Вадим Мошкін визнав, що не допустив людей в укриття через те, що там відсутня система водовідведення. Захист наполягає на тому, що підвал поліклініки не можна вважати "сховищем" через його занедбаний стан. Адвокат посилається на Кодекс цивільного захисту України, де вказані вимоги до укриття. Захисник стверджує, що підвал поліклініки не відповідає цим вимогам і не може вважатися укриттям. Таким чином, сторож, на думку захисника, не допустив людей у певне "приміщення поліклініки".

Раніше Міністерство внутрішніх справ України скасувало заборону приймати тварин у сховищах.

По материалам: Подробности