itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Нідерланди передадуть Україні ще шість F-16

Нідерланди передадуть Україні ще шість винищувачів F-16 на додачу до 18 обіцяних раніше. Тобто загалом ЗСУ отримають 24 американські винищувачі. Про це повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Міністерство оборони Нідерландів готує до постачання Україні ще шість винищувачів F-16. Таким чином, загальна кількість літаків F-16 досягла 24. Перевага у повітрі має важливе значення для протидії російській агресії.

20 серпня Нідерланди та Данія оголосили, що передадуть Україні винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів. Нідерланди пообіцяли 42 винищувачі, Данія – 19.

Ці дві країни також займаються навчанням українських пілотів. Крім них, винищувачі має намір надати Норвегія. Скільки та в які терміни, не уточнюється. Бельгія планує направити Україні F-16 до 2025 року. 

У грудні 2023 року прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив президента України Володимира Зеленського про підготовку поставки перших 18 винищувачів F-16.

Для їх отримання Київ має виконати вимоги до персоналу та інфраструктури. Міноборони Нідерландів планує передати винищувачі Україні у цьому році.

Нагадаємо, 30 січня Нідерланди виділили Україні 122 млн євро на снаряди та військове обладнання. Винищувачі поки не передані ЗСУ.

По материалам: Подробности