itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
День памʼяті жертв Голокосту: що потрібно знати кожному

Голокост – це трагедія, яка назавжди залишила свій слід в історії України. Під час цієї страшної події загинуло близько 6 мільйонів євреїв, а також мільйони інших людей, включаючи поляків, ромів, радянських військовополонених та гомосексуалів.

Голокост був геноцидом, тобто планомірним і цілеспрямованим знищенням людей за їхньою національною, расовою чи релігійною приналежністю. Нацистська ідеологія Третього Рейху була заснована на антисемітизмі, і Адольф Гітлер оголосив євреїв ворогами німецького народу.

Нацисти використовували концентраційні табори для ув'язнення, тортур і страти євреїв. Одним з найвідоміших концентраційних таборів був Освенцим, де загинуло близько 1,1 мільйона євреїв.

Історія дня памʼяті жертв Голокосту

27 січня 2005 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту. За цю ініціативу висловилися понад 100 країн, а Україна була одним із шести ініціаторів.

Однак в Україні ця дата офіційно стала Днем пам'яті жертв Голокосту лише в 2012 році.

Чому саме 27 січня? Тому що саме цього дня 1945 року радянські війська звільнили Аушвіц-Біркенау, найбільший табір смерті на території Східної Європи.

У таборі нацисти знищили мільйони людей, у тому числі близько 1,5 мільйона євреїв.

Звільнення Аушвіц-Біркенау стало переломним моментом у Другій світовій війні. Це було явне свідчення того, що нацистський режим перебуває на межі поразки.

День памʼяті жертв Голокосту: що потрібно знати кожному

В Україні Голокост був особливо жорстоким. У країні загинуло близько 2 мільйонів євреїв, а також сотні тисяч інших людей. Найбільшим місцем масових вбивств євреїв в Україні був Бабин Яр у Києві, де нацисти розстріляли понад 300 тисяч людей.

День памʼяті жертв Голокосту: що потрібно знати кожному

Щоб вшанувати пам'ять жертв геноциду, 27 січня щорічно відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. У цей день в Україні відбуваються скорботні заходи, в тому числі виставки, освітні програми та меморіальні служби.

По материалам: Подробности