itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
На виборах президента Тайваню переміг кандидат, який виступає за незалежність від Китаю

На президентських виборах на Тайвані перемогу здобув кандидат від правлячої Демократичної прогресивної партії (ДПП) Лай Цінде. Про це повідомляють Focus Taiwan та BBC News.

За попередніми підрахунками, 64-річний Лай Цінде набирає майже 42% голосів.

Кандидат від опозиційної партії Гоміньдан Хоу Юї визнав свою поразку, повідомляє South China Morning Post (SCMP).

За даними тайванського Центрвиборчкому, станом на 14:40 за Києвом, Лай Цінде набрав 5,5 млн голосів (40% від тих, хто проголосував), Хоу Юї – 4,6 млн (33%), кандидат від Народної партії Тайваню Ко Веньцзе – 3,7 млн (26%).

Лай Цінде – чинний віце-президент Тайваню та лідер Демократичної прогресивної партії. Він називав себе "прагматичним борцем за тайванську незалежність", і заявляв, що Тайвань хоче діалогу з материковим Китаєм, "якщо є паритет". В інтерв'ю Time він заявив:

Ми не хочемо бути ворогами. Ми будемо раді бачити на Тайвані голову КНР Сі Цзіньпіна та приготуємо для нього тайванські делікатеси.

Лай наголосив, що має намір зберегти статус-кво у Тайванській протоці та відданий захисту республіки від "загроз та залякування" з боку КНР.

Материковий Китай вважає Тайвань своєю територією. Демократична прогресивна партія та Лай Цінде у минулому виступали за незалежність Китайської Республіки (Тайвань) та подальше зближення зі США.

При цьому партія Гоміньдан вже довгі роки залишається єдиною тайванською політичною силою, з якою материковий Китай може взаємодіяти та у перемозі якої Пекін зацікавлений.

Bloomberg з посиланням на джерело в американській адміністрації писав, що голова КНР Сі Цзіньпін на зустрічі з президентом США Джо Байденом висловлював занепокоєння можливою перемогою Лая Цінде. У новорічному зверненні Сі Цзіньпін говорив, що возз'єднання з Тайванем є "нестримною історичною тенденцією".

На виборах президента Тайваню переміг кандидат, який виступає за незалежність від Китаю

Нагадаємо, у грудні Тайвань посилив санкції проти росії, щоб зупинити виробництво зброї.

По материалам: Подробности