itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Хуртовина в Одесі набирає обертів: яка ситуація з транспортом, світлом та школами

Погіршення погодних умов у Одесі та області призвело до знеструмлення в ряді районів. Частина електротранспорту в обласному центрі призупинила рух, а школи перейшли на дистанційне навчання через негоду. Про це свідчать дані голови Одеської ОВА Олега Кіпера, міськради Одеси, ГУ ДСНС в Одеській області, "Одесміськелектротранс" та ДТЕК.

У звʼязку з негодою ще раз прошу, за відсутності екстреної необхідності – не виїжджати на дороги, аби не додавати роботи службам! Хуртовина набирає обертів. На дорогах області працює техніка, – звернувся із заявою до місцевих жителів голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

В Одеській області вітер такої сили, що повалив вітрогенератор. Інцидент стався у Білгород-Дністровському районі. Кадри опублікували місцеві Телеграм-канали.

Тим часом у селі Нестоїта, Подільського району, автомобіль "швидкої", який їхав у лікарню з жінкою та хворим 2-х місячним хлопчиком, через ускладнення погодних умов – ожеледиці, не міг виїхати на підйом. 

На місце виклику прибули рятувальники та допомогли кареті швидкої виїхати на безпечну ділянку дороги.

Транспорт 

Негода в Одеській області спочатку почала набирати обертів на півночі регіону. Зокрема, на Любашівському напрямку вже ускладнено рух транспорту. Після дощу почав падати сніг, на дорогах утворилася ожеледиця. 

Правоохоронці просять водіїв, які в дорозі, бути дуже уважними та обережними, неухильно дотримуватися ПДР, а у разі необхідності телефонувати на спецлінію 102. 

Хто збирався виїжджати, по можливості закликають утриматися від поїздки і перечекати негоду.

Громадський транспорт

В Одесі через погіршення погодних умов 50% рухомого складу міського електротранспорту прямує в депо. Інтервал руху трамваїв та тролейбусів, що залишились працювати на маршрутах, збільшиться вдвічі.

Зокрема, в місті тимчасово не курсує трамвайний маршрут №20. Замість нього працює автобус.

Ситуація зі світлом, водою, газом та опаленням по районах

За інформацією від ДТЕК, станом на 13:00 без світла залишаються 262 населені пункти Одеської області. Найбільше постраждала північ регіону.

Крижаний дощ, сніг, шквальні пориви вітру спричиняють додаткові аварійні відключення – дощ замерзає на лініях електропередачі, що своєю чергою призводить до обмерзання проводів, а потужні пориви вітру обривають крижані лінії на землю. 

В умовах тотальної негоди енергетики продовжують виконувати огляд ліній та ремонт.

Роздільнянський район:

  • Водо- та теплопостачання працює в штатному режимі. 
  • Електропостачання відсутнє в 33 населених пунктах(16 660 осіб). ДТЕК працює над відновленням. 
  • На дорогах працює техніка.

Березівський район:

  • Електроенергія відсутня повністю у 80 населених пунктах, частково відсутня у 15. Вода є у всіх населених пунктах. На території району ожеледиця, налипання льоду на проводах. Енергетики та дорожники працюють. 

Білгород-Дністровський район:

  • Електропостачання, водопостачання, теплопостачання працює в штатному режимі. На дорогах ожеледиці немає.

Подільський район:

  • Відсутнє електропостачання у 105 населених пунктах (86 109 осіб). Централізоване водо-, тепло-, газопостачання наявне. Дороги проїзні, ожеледиця. Техніка працює.

Одеський район: 

  • Електропостачання відсутнє у 3-х населених пунктах, працюють генератори, у решти н.п., водо-, теплопостачання в наявності. Все працює у штатному режимі.

Ізмаїльський район: 

  • Енергопостачання відсутнє в с.Лощинівка (пошкоджені лінії електропередач), ДТЕК працює. Водопостачання, газопостачання, теплопостачання у штатному режимі.

Болградський район:

  • Усе працює у звичайному режимі.

Школи 

Через негоду в області школи тимчасово перевели на дистанційне навчання. Відповідне розпорядження підписав очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

У звʼязку з прогнозованим погіршенням погодних умов, піклуючись про збереження здоров’я дітей та належну організацію освітнього процесу, 9 і 10 січня переходимо на дистанційний формат занять у всіх закладах освіти області. Підписав відповідне розпорядження.

Дитячі садки та школи працюватимуть у режимі чергових груп. Проте батьків закликали за можливості залишити дітей удома. Всі ці рекомендації на період негоди.

Влада закликає по можливості залишатися вдома

Згідно з прогнозами синоптиків, з другої половини дня очікується різке погіршення погодних умов. Тож одеська влада просить мешканців у дні негоди без необхідності не виходити на вулицю, особливо людям похилого віку та вагітним.

Також в Одеській міськраді звернулися до водіїв із закликами:

  • обмежити виїзд поза межі міста;
  • при паркуванні автомобілів впевнитися, що вони не заважають роботі комунальної техніки;
  • крім того, пам'ятати про можливість обриву дротів, падіння гілок та дерев.

Також звертаюсь до керівників підприємств та установ: у дні негоди за можливістю перевести працівників на дистанційну роботу.

Адреси "Пунктів незламності"

Зауважимо, що на Куликовому полі волонтери вже розгорнули мобільний пункт обігріву. Крім того, працюватимуть муніципальні "Пункти незламності". Адреси "Пунктів незламності" в Одесі та області можна подивитися за посиланням. Також нагадуємо, в облцентрі працює єдиний номер аварійної служби 15-01.

Наразі в Одесі та області відповідні служби працюють в посиленому режимі. В облцентрі всі котельні надають послуги в штатному порядку, збільшена температура подачі теплоносія.

Раніше ми писали про те, що 9 та 10 січня, в Одеській області через негоду школи працюватимуть в онлайн режимі.

По материалам: Подробности