itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Вагітні жінки-ВПО можуть отримати безоплатну медичну допомогу: як це зробити

Майбутні матері, які є внутрішньо-переміщеними особами, мають право на отримання безоплатної медичної допомоги в Україні. Вони можуть обрати будь-яку лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом "Ведення вагітності в амбулаторних умовах". Міністерство реінтеграції повідомило про це в Telegram.

Ця ініціатива забезпечує вагітним жінкам безоплатний медичний супровід під час вагітності та пологів. Для того, щоб скористатися цією послугою, майбутні матері повинні звернутися до лікарні чи пологового будинку, які надають цей пакет послуг.

Якщо вагітні бажають дізнатися, де розташована найближча лікарня з пологовим відділенням або пологовий будинок, вони можуть зателефонувати до контакт-центру Національної служби здоров'я України (НСЗУ) за номером 16-77. Після цього вони можуть зв'язатися безпосередньо із медичним закладом, щоб дізнатися графік роботи та записатися на прийом. Ця ініціатива спрямована на покращення доступу внутрішньо-переміщених вагітних жінок до медичної допомоги та підтримки під час вагітності та пологів.

Медичний заклад не має права відмовити у наданні послуг, посилаючись на попереднє місце проживання майбутньої матері.

При цьому зазначається, що за можливості породіллі варто мати з собою документ, що посвідчує особу, обмінну карту та речі першої необхідності для себе і дитини на час перебування в лікарні.

Безкоштовний пакет послуг гарантує вагітним усе необхідне: ліки, медичні вироби та надання медичної допомоги черговою акушерською бригадою.

Знеболення під час пологів (або інших процедур), скринінг критичних вроджених вад серця й інші необхідні дослідження, планові щеплення дитини, харчування породіллі у стаціонарі також є безоплатними.

Раніше  ми писали про те, які будуть виплати ВПО у 2024 році.

По материалам: Подробности