itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Зеленський підписав закон про довічний фінмоніторинг чиновників, необхідний для вступу до ЄС

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №9269д про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP – Politically Exposed Persons). Про це свідчить картка законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Народний депутат Ярослав Железняк так прокоментував ухвалення закону:

Головна новація: замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР. Точніше рік+ потім "ризикорієнтований підхід".

Одночасно законопроектом посилюється відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг. 

Закон має бути зарахований як виконання вимог МВФ (14-ий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року). Також це був крок для початку перемовин про членство України у ЄС.

Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо політично значущих осіб спрямований на боротьбу з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму, а також виконує одне з основних зобовʼязань, взятих Україною на шляху інтеграції до ЄС. 

Закон передбачає:

  • скасування трирічного обмеження для статусу публічного діяча;
  • визначає терміни щодо політично значущих осіб (або РЕР – politically exposed persons);
  • передбачає створення єдиного державного реєстру національних публічних діячів (РЕР), який формується та ведеться спеціально уповноваженим органом;
  • запроваджує довічний статус для таких осіб (пожиттєвий фінансовий моніторинг).

Politically Exposed Persons (PEPs) – це особи, які обіймають високі державні посади або міжнародні посади, а також їхні близькі родичі. В Україні до політично значущих осіб належать особи, які обіймають високі державні посади, це президент, прем'єр-міністр, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, чиновники судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво НБУ та інші.

По материалам: Подробности