Виплати у серпні: чого чекати українцям

У серпні на українців чекає ряд змін. Вони стосуватимуться і виплат для людей, які постраждали від повномасштабного вторгнення росії в Україну.  Давайте разом з вами розберемось, кому, які і за що у серпні положені виплати. 

Виплати переселенцям

Починаючи з 1 серпня 2023 року, всім внутрішньо переміщеним особам, які вже отримують допомогу, автоматично продовжиться щомісячна виплата ще на пів року, до кінця січня 2024 року.

Допомога буде продовжуватися для всіх переселенців, що проживають в Україні та визнані внутрішньо переміщеними особами, в розмірах:

  • 3 тис. грн для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тис. грн для інших осіб.

Ця ініціатива призначена для забезпечення підтримки тим, хто потребує допомоги та опору під час важких періодів. Не потрібно здійснювати жодних додаткових дій, щоб продовжити отримання виплат – вони будуть автоматично здійснюватися для громадян 15 та 28 числа кожного місяця.

Виплати у серпні: чого чекати українцям

З початку вересня переселенці, які здійснили наступні дії, ризикують втратити допомогу:

  • Придбання нового автомобіля, за винятком випадків, коли автомобіль був переданий на потреби ЗСУ.
  • Купівля майна на суму понад 100 тис. грн, включаючи земельні ділянки, квартири, будівлі, цінні папери, віртуальні активи, іноземну валюту, банківські метали, техніку та інші предмети.
  • Мати кошти на депозитному банківському рахунку, перевищуючи 100 тис. грн.
  • Володіти житлом на території поза зоною бойових дій, розрахованого на площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї.

Допомога потерпілим від підтоплення: список розширили

Уряд розширив список громадян, які постраждали внаслідок підтоплення після підриву Каховської ГЕС, та можуть отримати одноразову допомогу у розмірі 5 тис. грн.

Тепер громадяни зазначеного списку можуть отримати одноразову грошову допомогу незалежно від їхнього статусу реєстрації чи отримання щомісячних виплат на проживання.

Громадяни, які підпадають під критерії для отримання допомоги, мають звернутися до органів соціального захисту до 31 серпня 2023 року (включно).

При зверненні необхідно надати наступні документи:

  • Документ, що посвідчує особу, такий як паспорт або інші документи, що мають юридичну силу.
  • Документ, який підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  • Свідоцтва про народження дітей (в разі потреби).

Заяву на отримання допомоги можна подати у будь-якому управлінні соціального захисту.

Виплати від ADRA Ukraine

Жителі Херсона та Херсонської області, чия нерухомість постраждала внаслідок підриву Каховської ГЕС, можуть звернутися за фінансовою допомогою до благодійної організації ADRA Ukraine.

Для отримання допомоги необхідно надати акт чи офіційний документ, який підтверджує збитки. Українці, чия зареєстрована адреса була зазначена у постраждалих районах, можуть отримати допомогу у розмірі 6600 гривень на кожного зареєстрованого члена сім'ї.

Спочатку треба звернутися за консультацією на гарячу лінію. Після чого потрібно особисто відвідати пункт реєстрації, де проконсультують та зареєструють вас для отримання фінансової допомоги.

Реєстрація для отримання допомоги проводиться у наступних районах Херсона: 

  • Суворовський,
  • Дніпровський,
  • Корабельний.

Громади, які підпадають під реєстрацію:

  • Чорнобаївська,
  • Білозерська,
  • Дар'євська,
  • Новокахівська.

Також ті, хто постраждав внаслідок підтоплення, можуть звернутися за додатковою одноразовою фінансовою допомогою у розмірі 6600 гривень від Міжнародної організації з міграції ООН. Ці заходи спрямовані на надання підтримки постраждалим та допомогу в їхньому відновленні після катастрофи.

Грошова допомога від ООН

У серпні в Україні продовжується прийом заявок на отримання грошової допомоги від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Допомогу можуть отримати родини, які раніше не користувалися підтримкою від міжнародних організацій та мають дохід менше 5 400 гривень на кожного члена сім'ї. Також для отримання допомоги необхідно відповідати певним категоріям.

Виплати у серпні: чого чекати українцям

По материалам: Подробности