itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Перерахунок пенсій: за якими правилами відбувається

З 1 квітня відбувся перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють. Голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус пояснив, за яким принципом відбувається перерахунок пенсій.

У солідарній системі розмір пенсії кожного пенсіонера залежить від двох індивідуальних показників: тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати – офіційної, з якої вираховувались внески до ПФУ.

Він пояснив, що водночас Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" визначено, що кожен пенсіонер має право на перерахунок пенсії.

Перерахунки можуть бути як масовими, так і індивідуальними:

  • Індивідуальний перерахунок — це коли людина звертається до ПФУ із заявою про проведення перерахунку та надає якийсь додатковий документ, що впливає на розмір пенсії, або коли настали обставини, що дають право на підвищення саме її пенсії.
  • Масові перерахунки пенсій проводяться у зв’язку зі змінами в законодавстві та не потребують особистого звернення пенсіонера. Це перерахунки у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати або проведення індексації пенсій, встановлення вікових надбавок.

У результаті таких перерахунків розмір підвищення кожного конкретного пенсіонера визначається індивідуально, з урахуванням особистих показників людини: закону, згідно з яким було призначено пенсію, року призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, факту роботи та належності пенсіонера до певної вікової категорії.

По материалам: Подробности