Виплати у травні: хто отримає, а кого позбавлять

У травні 2023 року деякі з категорій українців отримають нову грошову допомогу, а деякі – можуть втратити очікувані кошти.

Хто не отримає виплати та субсидії у травні?

У квітні закінчується опалювальний сезон і з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період. Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Якщо ж такі зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надавати про них інформацію до органу Фонду протягом 30 днів.

На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
  • Ветерани війни та жертви нацистських переслідувань на початку травня отримують щорічну грошову виплату. Цього року дату її отримання перенесли до Дня Незалежності.

Вона так само надаватиметься учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, членам сімей загиблих та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, жертвам нацистських переслідувань.

За аналогією з виплатою до 5 травня, порядок виплати до Дня Незалежності та її розмір визначатиме Кабмін у межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України. Тож виплату до 5 травня цього року очікувати не варто, оскільки новий закон змінив Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та переніс, по суті, цю виплату до 24 серпня.

Хто зможе отримати виплату від держави?

У травні частина українців зможе отримати нову грошову допомогу. Допомогу за шкоду здоров’ю зможуть отримати працівники об’єктів критичної інфраструктури, держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, якщо вони стали особами з інвалідністю під час повномасштабної війни внаслідок збройної агресії Росії. Також, у випадку їх загибелі, грошову допомогу отримають їх сім’ї. Наразі Кабінет Міністрів розробляє порядок отримання такої допомоги. 

Також у травні розпочнеться тестування послуги "єВідновлення", через яку можна подати заяву на компенсацію за пошкоджене житло. Цією допомогою можуть скористатися  всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Зокрема, це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Щоб отримати компенсацію, необхідно:

  • Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку "Дія", а також через ЦНАП або нотаріуса.
  • Відкрити спеціалізований рахунок "єВідновлення" в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна, як у банківському застосунку, так і в фізичному відділенні банку.
  • Подати заяву на компенсацію в "Дії".

По материалам: Подробности