Білл Клінтон шкодує, що змусив Україну віддати ядерну зброю

Колишній президент США (1993-2001) Білл Клінтон заявив, що шкодує через свою роль у ядерному роззброєнні України в 1990-х роках. Він упевнений, що якби цього не сталося росія не наважилась би на збройне вторгнення. Про це 76-річний Клінтон заявив в інтерв’ю ірландському телеканалу RTЕ.

Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив їх (Україну – ред.) погодитися на відмову від ядерної зброї. І ніхто з них не вірить, що Росія влаштувала б цю витівку (вторгнення – ред.), якби Україна досі мала свою зброю….

Вони (українці – ред.) боялися віддати її (ядерну зброю – ред.), бо думали, що це єдине, що захищало їх від експансіоністської Росії. Путін, коли побачив нагоду, порушив угоду і спочатку захопив Крим. І я через це почуваюся жахливо, тому що Україна є дуже важливою країною.

Читайте також

Кравчук объяснил, почему Украина отказалась от ядерного оружия

Будапештський меморандум було підписано 5 грудня 1994 року лідерами України, росії, Великої Британії та США. Він гарантував Україні безпеку з боку ядерних держав в обмін на відмову від ядерної зброї. Київ віддав до росії третій за потужністю ядерний арсенал у світі.

Білл Клінтон шкодує, що змусив Україну віддати ядерну зброю

Підписання Будапештського меморандуму

По материалам: Подробности