itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Рік незламності та війни: головні заяви з пресконференції Зеленського

Сьогодні, 24 лютого Володимир Зеленський дає пресконференцію. Зустріч президента України з журналістами присвячена річниці повномасштабного вторгнення рф на територію нашої країни.

Головні тези президента

До "формули миру" треба залучити Індію та Китай

"Я працюю разом із командою та партнерами, щоб все-таки були не лише країни, які нас підтримують з перших днів… Я б дуже хотів, щоб до "формули миру" та саміту були залучені представники Африканського континенту. Якщо чесно, я хотів би, щоб була Індія та була Китай", – наголосив Зеленський.

Україна має все для перемоги у 2023 році

За словами Зеленського, Україна протистоїть росії не сама, їй допомагають друзі, щоб агресія не поширилася далі.

"Якщо всі ми виконаємо свої завдання, на нас чекає перемога. Я впевнений, що перемога буде. Я дуже хочу, щоб цього року. У нас все для цього є – мотивація, впевненість, друзі, дипломатія. Ми об'єднали всі сили проти цієї навали", – заявив президент.

Як Україна вийде на дипломатичну фіксацію кінця війни?

"Підхід дуже простий, щоб було менше ризику зниження кількості країн, які нас підтримують. Та чи інша країна може підтримати якийсь один пункт "формули миру"… Там є фіксація миру чи кінця війни, там є цей пункт. Нам потрібні гарантії безпеки … для всієї Європи. І тоді, коли є виконання та повага до людей, до України, якщо це буде виконуватися, все одно ми дійдемо до дипломатичної фіксації кінця війни. Але до цього потрібно виконати всі пункти поваги", – сказав президент.

"Те, що Китай почав говорити про Україну – це не погано"

"Мені здається, що це був не мирний план Китаю, не резолюція і не декларація. Китай показав свої думки з приводу цього. Я вважаю, що те, що Китай почав говорити про Україну – досить непогано. І питання, що іде за словами. Всі щось говорять, але питання в кроках і до чого вони ведуть. Територіальна цілісність там співпадає і там і є повага до неї, але не вказано до якої країни. Там говориться про ядерну безпеку, а це дуже важливо, це співпадає із інтересами світу і нашої держави. Якісь пункти мені зрозумілі, якісь є думки, з якими я не погоджуюсь. Наше завдання зібрати всіх, щоб ізолювати одних. Ось наше з вами завдання", – сказав Зеленський.

Хто найбільше підтримує Україну

"(у питанні спецтрибуналу, – ред.) ми бачимо лідерство Нідерландів. Ми працюємо з Ріші Сунаком, з Великобританією та іншими країнами. Працюємо за механізмом компенсацій, вже є перші кроки в США. І наші балтійські друзі – дуже потужні. Чесно кажучи, балтійська трійка та Польща у всьому нас підтримують, щоб ми не попросили. Але ми дурниць не просимо, це правда", – сказав президент.

ОНОВЛЮЄТЬСЯ

По материалам: Подробности