<img class="aligncenter" title="Євросоюз затвердив стелю ціну на нафтопродукти з росії ” src=”/wp-content/uploads/2023/02/b734a27b6f8fcfb04cf3101242948d5f.jpg” alt=”Євросоюз затвердив стелю ціну на нафтопродукти з росії” width=”100%” />

Рада Євросоюзу офіційно затвердила стелю цін на нафтопродукти з росії. Граничну ціну на бензин і дизпаливо затвердили на рівні $100 за барель, а на продукцію, що продається з дисконтом, – $45 за барель. Про це повідомляє Рада ЄС.

Перша верхня межа цін на нафтопродукти, що торгуються з дисконтом до сирої нафти, встановлена на рівні 45 доларів США за барель, а друга верхня межа цін на нафтопродукти, що торгуються з премією до сирої нафти, встановлена на рівні 100 доларів США за барель.

Обмеження набудуть чинності завтра, 5 лютого. Для суден, які перевозять російські нафтопродукти, закуплені та закачані раніше цього терміну, передбачено перехідний період 55 днів.

Читайте також

Україна підвищить плату за транзит російської нафти трубопроводом "Дружба" – Bloomberg

Крім того, Рада ЄС з середини березня планує повернутися до перегляду механізму обмеження цін на сиру нафту. Переглядати це обмеження планується регулярно кожні два місяці.

Аналогічні обмеження з 5 лютого вводять США, також такі ж заходи узгодили країни G7 та Австралія. Усі вони вводять обмеження цін на рівні $100 та $45 за барель.

Також у ЄС з 5 лютого набуває чинності повна заборона на постачання російських нафтопродуктів морським шляхом.

На практиці механізм виглядає так: країни забороняють своїм логістичним компаніям та іноземним компаніям під загрозою санкції перевозити російську нафту та нафтопродукти, якщо вони поставляються за цінами вищими за стелю. Фінансовим компаніям також заборонено страхування таких перевезень.

По материалам: Подробности