General Atomics пропонує Україні ударні дрони Reaper за $1 - WSJ

Американська компанія з виробництва зброї General Atomics запропонувала продати уряду України два безпілотники Reaper MQ-9 (Жнець) за $1. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, Київ має витратити майже $10 млн на підготовку та доставку дронів, а також $8 млн на рік на їхнє технічне обслуговування.

Якщо угода відбудеться, компанія поставить Києву наземну станцію керування безпілотниками. При цьому може йтися про постачання безпілотників застарілої версії, які раніше не використовувалися в Україні. Представник General Atomics відмовився коментувати подробиці. 

США за останній рік направили Україні понад 700 невеликих безпілотників, у тому числі тактичні дрони Switchblade, але у Reaper більша дальність і вища швидкість. Розмах його крил майже 20 метрів, він може перебувати в польоті понад 24 години та нести озброєння.

General Atomics пропонує Києву старішу модель MQ-9A Block 1, яка, однак, коштує $32 млн. Ударні дрони Gray Eagle можуть літати зі швидкістю 250 км/год, триматися в повітрі 8 годин на висоті до 8,8 км. Озброєні ракетами: 4 х AGM-114 Hellfire, 8 х AIM-92 Stinger.

Українська влада з квітня 2022 року хоче отримати від США ударні безпілотники Reaper і Gray Eagle. Зокрема Gray Eagle можуть літати зі швидкістю 250 км/год, триматися в повітрі 8 годин на висоті до 8,8 км. Озброєні ракетами: 4 х AGM-114 Hellfire, 8 х AIM-92 Stinger.

Politico у грудні повідомляла, що BПC США запропонували передати Україні безпілотники Reaper, але Пентагон ще не ухвалив рішення.

За даними видання, General Atomics кілька місяців контактував з українськими чиновниками, щоб укласти угоду про їхню передачу, яка відповідає законам США.

По материалам: Подробности