Як оформити українську пенсію за кордоном

Українці, які досягли пенсійного віку, перебуваючи за кордоном, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою порталу електронних послуг Пенсійного фонду. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України в Телеграмі.

На вебпорталі електронних послуг ПФУ слід вибрати вкладку "Заява про призначення пенсії", ознайомитися з інформацію на екрані та перейти за посиланням "Вхід".

Увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), після чого у розділі "Щодо пенсійного забезпечення" обрати вкладку "Заява на призначення пенсії".

"Погодьтеся на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про обробку заяви", – порадили у Мінреінтеграції. Далі треба обрати вид пенсії, наприклад, "Пенсія за віком".

Після цього потрібно заповнити анкету та надати згоду на передачу й обробку своїх персональних даних, прикріпити скан-копії документів, перелік яких буде наведений перед формуванням заяви.

Відтак на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії. У разі потреби внесені до заяви дані можна відредагувати.

Завершення всіх операцій – заява підписується за допомогою КЕП та надсилається натисканням кнопки "Підписати та відправити до ПФУ".

Про стан обробки заяви та ухвалене рішення щодо призначення пенсії, Фонд повідомить в обраний вами спосіб.

По материалам: Подробности