Пенсія по інвалідності: від чого залежить розмір

З 1 грудня в Україні відбулося заплановане підвищення пенсії. Воно було пов'язане з підвищенням прожиткового мінімуму. Одним із видів пенсії, яка може бути призначена українцям, є пенсія по інвалідності. Про це повідомляє "На пенсії".

Вона призначається особам, які втратили працездатність.

Причина, група, час настання інвалідності, термін, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи.

Розмір такої пенсії обчислюється у відсотках розміру пенсії за віком залежно від групи інвалідності:

  • 100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;
  • 90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;
  • 50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім придбаного страхового стажу, зараховується період від дня встановлення інвалідності до віку 60 років.

Для отримання виплат слід звернутися до відділення Пенсійного фонду України та написати відповідну заяву. Також це можна зробити онлайн.

Пенсія щодо інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо заяву на призначення пенсії подано не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Якщо заяву про призначення пенсії подано пізніше – пенсія призначається з дня звернення по неї.

Непрацюючі особи з інвалідністю ІІ групи, яким встановлена інвалідність після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та особи з інвалідністю ІІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності у розмірі пенсії за віком відповідно до статей 27 та 28 цього Закону, за наявності страхового стажу – для чоловіків 35 років, жінок 30 років.

По материалам: Подробности