WSJ знайшла того, хто переконав путіна почати вторгнення в Україну

Одним із найвпливовіших людей, які підтримали ідею володимира путіна почати повномасштабне вторгнення в Україну, був 71-річний мільярдер Юрій Ковальчук. Він наполягав, що війна може довести "міць рф". Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

путін давно покладається на внутрішнє коло довірених радників у веденні бізнесу в найбільш важливих секторах російської економіки. Проте Ковальчук виділяється серед інших "особливими стосунками" з главою кремля та "роллю у формуванні громадської думки".

Ковальчук не лише бізнесмен і "особистий банкір путіна", а й один із найбільших медіамагнатів рф. Його телеканали, зокрема "Первый", а також соцмережа "Вконтакте" стають "дедалі ціннішими в арсеналі Кремля" на тлі провалів російських військ у війні проти України.

WSJ з посиланням на людей з наближення олігарха та ексспівробітника російської розвідки пише, що диктатор і Ковальчук від початку повномасштабної війни часто зустрічалися та розмовляли годинами про "зростання конфлікту із Заходом, історію Росії та їхні спільні інтереси".

Ковальчук доводив Путіну, що Захід слабкий і що настав час для Росії продемонструвати свою військову доблесть і захистити свій суверенітет, вдершись в Україну.

За словами людей з оточення Ковальчука, його більше мотивує саме "патріотична ідеологія, а не атрибути багатства".

Однак він має глибокий вплив на політику та персонал Кремля та допомагає постачати дачі та яхти для користування пана Путіна, а також прибуткові робочі місця і пакети акцій для сім'ї і друзів президента.

У листопаді видання The Times писало, що ідеологами повномасштабного вторгнення рф в Україну були секретар Ради безпеки рф Микола Патрушев і директор ФСБ Олександр Бортніков. 

“He’s the money guy, and he’s the media guy”: Yuri Kovalchuk’s sprawling media empire pumps out propaganda, helps crush dissent and works to distract an unsettled public as Russia’s troubles mount in Ukraine. https://t.co/s5NMVIpjjt

— The Wall Street Journal (@WSJ) December 2, 2022

По материалам: Подробности