Підвищення пенсій з 1 грудня: у кого виплати зростуть на 660 грн

З 1 грудня 2022 року відбудеться підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 66 грн – з 2027 грн до 2093 грн.

Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок і підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

Тож мінімальна пенсія з 1 грудня становитиме 2093 грн, максимальна – 20 тисяч 930 грн (максимальна пенсія не повинна перевищувати 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність). Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі.

"Із 1 грудня 2022 року у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, які мають необхідний страховий стаж (чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30), розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути меншим ніж 2 тисячі 500 гривень", – пояснила Руслана Іванкова.

Якщо розмір їхньої пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2 тисяч 500 гривень, встановлюється доплата до пенсії – в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру. Тим, хто має меншу тривалість страхового стажу, доплата встановлюється до розміру, пропорційного до наявного в них страхового стажу. Ця доплата враховується у подальших перерахунках. Тим, хто отримує "страхову" пенсію, має повний страховий стаж і продовжує працювати, доплата до 2 тисячі 500 грн або до розміру, визначеного пропорційно наявному стажу, встановлюється з дати звільнення з роботи.

По материалам: Подробности