Деяким жінкам можуть збільшити кількість надбавок до пенсії

З 1 грудня в Україні планують підвищити пенсії одразу трьом категоріям пенсіонерів. Деяким жінкам пропонують дати можливість отримувати одразу дві надбавки до пенсії. Про це йдеться у проекті Закону № 8123 про внесення змін до статті 6 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

Мова йде про тих жінок, що мають статус "Матері-героїні", та втратили годувальника-військовослужбовця. У цьому випадку їм пропонують надати можливість отримувати як власну надбавку, так і надбавку за втрату годувальника, який загинув, захищаючи країну.

У пояснювальній записці наголосили, що українські жінки щороку отримують почесне звання "Мати-героїня". Ця державна нагорода присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку.

На сьогодні, відповідно до статті 5 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» пенсія за особливі заслуги встановлюється лише за однією з підстав, визначених статтею 1 цього Закону. Тобто, при наявності в особи особистих заслуг та заслуг у померлого годувальника, встановлюється лише одна пенсія за особливі заслуги за однією з підстав.

З огляду на зазначене постала необхідність у внесенні відповідних до статті 6 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною". Тож законопроектом пропонується одночасно встановити матерям-героїням, яка починаючи з 2014 року втратила дитину-військовослужбовця на війні Росії дві надбавки – за особисті заслуги перед Україною та за заслуги померлого годувальника-військовослужбовця.

По материалам: Подробности