itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Вихід на пенсію за вислугу років: як збільшити виплати

До кінця 2022 року в Україні заплановано два підвищення пенсійних виплат. Про це пише "На пенсії", з посиланням на юриста Тараса Підодвірного.

Українці, які вийшли на пенсію за вислугу років, можуть збільшити розмір виплат, замінивши її на пенсію за віком.

Якщо громадянин України досяг пенсійного віку, має не менше 29 років стажу та призначену пенсію за вислугу років, але бажає отримувати більший розмір виплат, йому потрібно звернутись до територіального відділу Пенсійного фонду України за призначенням пенсії за віком.

При зверненні до ПФУ з відповідною заявою пенсіонер може мати справу з невірним розрахунком пенсії за віком.

Працівники ПФУ можуть неправильно розрахувати пенсію за віком, якщо в розрахунках неправильно застосовують один із показників пенсії – середню заробітну плату в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням відповідних виплат.

Таку середню зарплату визначає Державна служба статистики України, тож вона не залежить від розміру зарплати, яку пенсіонер отримував на роботі.

При визначенні розміру пенсії за віком 2022 року співробітники ПФУ можуть застосувати розмір середньої заробітної плати за 2014-2016 роки: 6 186,32 грн, а мають застосовувати середню заробітну плату за 2019-2021 у розмірі 10 846,37 грн.

По материалам: Подробности