itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
У ЄС назвали блокування зерна росією воєнним злочином

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель назвав війну росії проти України та блокаду українських портів воєнним злочином, за який країні-агресорові доведеться нести відповідальність. Він наголосив, що росіяни не дозволяють здійснити експорт мільйонів тонн зерна та викликають загрозу голоду у світі.

Таку заяву Боррель зробив у Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ. 

Він попередив, що війна рф проти нашої країни спричинить страшні наслідки для всього світу.

"Проблеми походять від російської блокади українського зерна. Мільйони тонн пшениці були заблоковані і мільйони людей не зможуть споживати цю пшеницю. Тому ця війна матиме драматичні наслідки для світу. Ми закликаємо росію розблокувати порти та дозволити експорт цього продовольства", – наголосив Боррель.

Він висловив сподівання, що розв'язання цієї проблеми буде знайдено вже найближчим часом та підтримав зусилля ООН щодо деблокування експорту з України.

"Важко уявити, що мільйони тонн зерна залишаються заблокованими в Україні, а в решті світу люди страждають від голоду. Це реальний воєнний злочин. Тому я не можу уявити, що це триватиме довго. Інакше станеться щось, за що росія нестиме відповідальність. Ви не можете використовувати голод людей як зброю на війні", – додав Боррель.

Він наголосив, що агресія росії створює ризик голоду у світі, особливо в країнах Африки, а також призводить до зростання цін та нестачі енергії і продовольства.

По материалам: Подробности