itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Державна зрада: скільки в Україні відкрито справ

Генеральна прокуратура України відкрила 738 справ щодо фактів державної зради, за даним обвинуваченням передбачено довічне ув’язнення. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в ефірі інформаційного телемарафону.

За словами генерального прокурора, в Україні існує велика градація, окремо воєнні злочини та злочини, які дотичні до них. Це відповідно – державна зрада і диверсії, окремо, пособництво державі-агресору і колабораційна діяльність.

Що стосується державної зради, у нас на сьогодні 738 таких справ. Під час воєнного стану за таким обвинуваченням передбачено довічне ув’язнення. Справ щодо диверсій менше – 60, але там передбачені дуже суворі санкції, в умовах воєнного стану довічне ув’язнення з конфіскацією всього майна. Інші злочини, це стаття 111-1 та 111-2 Кримінального кодексу України, колабораційна діяльність та пособництво державі-агресору. За даними обвинуваченнями передбачається до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна. Таких справ у нас на сьогодні 780.

"З людської точки зору, що можна сказати про тих громадян країни, які під час війни почали співпрацювати з ворогом. Мені здається, це ображені люди, які за рахунок приниження тих, з ким вони все життя прожили, намагаються якимось чином підняти своє "Я", – сказала Венедіктова.

По материалам: Подробности