itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
У Держприкордонслужбі знайшли «крота», який працював на ФСБ

Суд призначив 15 років позбавлення волі помічнику начальника відділу прикордонного загону у Волині, який був завербований дистанційно Федеральною службою безпеки росії (ФСБ).

Про це повідомили Служба безпеки України (СБУ) та Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

За даними слідства, 40-річний прикордонник, виконуючи накази російських агентів, збирав інформацію про пункти базування, маршрути руху та озброєння Сил оборони, залучених до захисту регіону. Окупанти особливо цікавилися локаціями укріпрайонів і орієнтовною чисельністю українських військ на оборонних лініях.

Крім того, у месенджері прикордонник передавав ФСБ конфіденційні дані про своїх колег та керівництво прикордонного загону, зокрема прізвища, посади, позивні, телефонні номери та іншу інформацію.

Контррозвідники СБУ затримали чоловіка в червні 2024 року, виявивши його російського куратора — кадрового співробітника ФСБ Олексія Добрицького, який перебуває у тимчасово окупованому Луганську.

Прикордонник потрапив під увагу ФСБ під час служби на сході України, після чого був відряджений до Волинської області, де почав виконувати ворожі завдання. Він сподівався на «евакуацію» до росії та «посаду» у військових формуваннях рф в обмін на свою співпрацю.

Суд визнав його винним за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України — державна зрада в умовах воєнного стану — і призначив йому 15 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна та позбавленням військового звання.

На суді прикордонник визнав свою провину. Наразі він перебуває під вартою, а його активи, серед яких 123 тисячі гривень, 1300 доларів, автомобіль, мобільні телефони та ноутбук, підлягають конфіскації.

По материалам: Подробности