itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Рада підтримала законопроект про пом'якшення покарання за дезертирство та СЗЧ

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №12095 "Про військовий обов'язок і військову службу", який визначає покарання за самовільне залишення частини (СЗЧ) та дезертирство під час війни.

Військовослужбовці, які вперше самовільно залишили військові частини чи місця проходження служби та добровільно повернулись, звільняються від покарання.

Законопроект пропонує встановити, що під час дії воєнного стану:

  • Військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військові частини та добровільно прибули до місця проходження служби, військова служба і дія контракту продовжується. Також поновлюються виплати та здійснення продовольчого, речового забезпечення, пільг та соціальних гарантій.
  • Розпочаті кримінальні провадження відносно військовослужбовців, які вперше самовільно залишили військові частини і добровільно прибули,  не є підставою для відмови у продовженні військової служби та дії їх контракту.

Законопроєкт №12095 передбачає, що військовослужбовці, які добровільно повернуться до служби протягом 72 годин, зможуть поновити свій контракт і отримати всі належні виплати та соціальні гарантії. Про це пише народна депутатка Ірина Геращенко.

"Не ясно, як такий підхід узгоджується з проектом щодо звільнення від відповідальності за СЗЧ у першому випадку, якщо військовозобовʼязаний готовий служити далі.

Також незрозуміло, що робити, якщо командир відмовиться прийняти дезертира назад, і чи стосується це лише частини, з якої дезертирували.

Законопроєкт має величезні корупційні ризики. Уявіть собі, що дезертиру фактично будуть нараховувати забезпечення на період його відсутності в частині", — пише Геращенко.

По материалам: Подробности