itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Зеленський є фаворитом букмекерів на Нобелівську премію миру - Reuters

На Нобелівську премію миру 2024 року номінували 286 кандидатів, повідомляє Reuters. Серед них — Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Папа Римський Франциск і британський натураліст Девід Аттенборо.

Опитані агентством експерти вважають, що фаворитами цього року є Агентство ООН у справах палестинських біженців, Міжнародний суд ООН і генеральний секретар організації Антоніу Гутерріш. При цьому експерти зазначають, що присудження премії Агентству ООН у справах палестинських біженців викликає суперечки, особливо на тлі повідомлень про те, що кілька співробітників агентства причетні до атаки терористів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

У свою чергу фаворитами у букмекерів став вбитий у колонії російський опозиціонер Олексій Навальний та президент України Володимир Зеленський. Reuters пише, що Навальному премію присудити не можуть, оскільки нагороду не вручають посмертно. Водночас Зеленський навряд чи переможе, оскільки очолює країну, яка воює.

Норвезький Нобелівський комітет також може ухвалити рішення, що цього року премію не отримає ніхто — таке вже траплялося 19 разів в історії нагороди, востаннє — у 1972 році.

У 2024 році лауреатів Нобелівських премій оголошуватимуть з 7 по 14 жовтня. Норвезький Нобелівський комітет оголосить лауреата премії миру 11 жовтня. У 2023 році нагороду отримала іранська правозахисниця Наргіз Мохаммаді, а в 2022 році — український "Центр громадянських свобод" та його представниця Олександра Матвійчук.

По материалам: Подробности