itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Глава Пентагону підтримав знищення об'єктів "Хезболли" вздовж кордону з Ізраїлем

Глава Пентагону Ллойд Остін обговорив з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом операції ЦАХАЛу проти палестинського "Хамасу" та ліванської "Хезболли". В опублікованому Міноборони США прес-релізі йдеться про те, що Остін підтримав дії ізраїльської армії, спрямовані на "демонтаж інфраструктури "Хезболли" у прикордонних районах".

Телефонна розмова міністрів відбулася 30 вересня. У ніч на 1 жовтня ЦАХАЛ оголосив про початок наземної операції у прикордонному районі на півдні Лівану. Метою "обмежених, локалізованих та цілеспрямованих рейдів" було названо знищення інфраструктури "Хезболли".

Міністр Остін підтвердив, що США підтримують право Ізраїлю на самооборону та захист від Ірану, "Хезболли", "Хамаса", хуситів та інших терористичних організацій, що підтримуються Іраном. Сторони погодилися з необхідністю демонтажу військової інфраструктури вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не могла проводити атаки у стилі 7 жовтня на північні громади Ізраїлю.

Водночас Ллойд Остін вказав на важливість дипломатичного вирішення конфлікту та безпечного повернення додому мешканців населених пунктів по обидва боки лівано-ізраїльського кордону. "Міністри обговорили важливість остаточного переходу від військових операцій до дипломатичного шляху для гарантування безпеки та стабільності якнайшвидше", — додали у відомстві.

Незадовго до оголошення про початок наземної операції Ізраїль атакував передмістя Бейрута. У відповідь з ліванської території по північних районах Ізраїлю запустили десятки ракет. Вночі вибухи пролунали також у сирійському Дамаску. Атаки зазнала і американська авіабаза в Іраку.

17 та 18 вересня у Лівані сталася серія вибухів пейджерів та рацій, які "Хезболла" використовує для оперативного зв'язку. "Хезбалла" звинуватила в організації атаки Ізраїль, влада якого не брала на себе відповідальність за цю операцію.

Ввечері 27 вересня Армія оборони Ізраїлю завдала серію авіаударів по штабу "Хезболли" у південному передмісті Бейрута Дахія. Внаслідок удару був ліквідований лідер "Хезбалли" Хасан Насралла.

По материалам: Подробности