itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Мобілізація, перші виплати Нацкешбеку, пенсії: що зміниться для українців з 1 жовтня

Мобілізація, перші виплати Нацкешбеку, пенсії: що зміниться для українців з 1 жовтня
Марина Гаврильченко

З 1 жовтня українцям слід готуватися до важливих змін у фінансовій та соціальній сферах. Запрацюють обмеження переказів з картки на картку, а також планується підвищення податків. Водночас наступного місяця можна буде отримати "національний кешбек" та зросте розмір допомоги по безробіттю. Про усі зміни — в матеріалі "Подробиць".

Нові податки

Парламент працює над змінами до Податкового кодексу. Хоча голосування за відповідний проєкт закону у другому читанні планується на середину жовтня, у разі його ухвалення нові податки запровадять "заднім числом" — з 1 жовтня 2024.

Законопроєкт передбачає:

  • підвищення військового збору з усіх доходів громадян з 1,5% до 5%;
  • встановлення військового збору для ФОП — платників єдиного податку І, II та IV групи на рівні 10% розмірумінімальної зарплати;
  • встановлення військового збору у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку III групи;
  • встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%; 
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним;
  • встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%.

Виплати "Національного кешбеку"

У рамках програми "Зроблено в Україні" передбачено кешбек від держави за купівлю товарів українських виробників. Ці кошти можна використовувати для наступних покупок або виводити на банківську картку.

Програма запрацювала 2 вересня, а перший "національний кешбек" за здійснені покупки українці зможуть отримати вже 20 жовтня. Максимальна сума кешбеку за місяць обмежена 3000 грн.

Надалі виплати здійснюватимуться раз на місяць, а саме — до 20 числа наступного місяця.

Чи зміниться розмір пенсій

На окремі категорії громадян з 1 жовтня очікує підвищення пенсій.

Зокрема, пенсія зросте для громадян, які мають право на надбавку за віком у 70, 75 та 80 років. Також підвищення літні люди можуть отримати, якщо виплати не перевищують 10 340,35 грн.

З урахуванням цього, українці у віці:

  • 70-74 роки отримають додатково 300 грн;
  • 75-79 років – 456 грн;
  • 80 років і більше – 570 грн.

У жовтні до пенсії разову грошову виплату до Дня Незалежності України можуть отримати ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, а також громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо вони не змогли подати заявку (заяву) до 1 серпня 2024 року.

У таких категорій громадян залишаються лічені дні до 1 жовтня для подання необхідних документів.

Ветеранам війни, які проходять службу чи працюють і не є пенсіонерами, потрібно подати заявку до ПФУ (зокрема через вебпортал електронних послуг).

Кошти надійдуть на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу чи працюють.

Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером і не проходить службу чи не працює, слід подати до ПФУ заяву довільної форми.

Доплата до пенсії може становити від 450 грн до 3 100 грн.

У жовтні передбачено додаткову допомогу від ВПП ООН для пенсіонерів, які:

  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій (перелік територій затверджений наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року №309);
  • з урахуванням надбавок, підвищень тощо отримують менше ніж 3 250 грн;
  • не отримували з 1 березня 2023 року додаткових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (згідно з постановою Кабміну від 20 березня 2022 року №332).

Як для призначення додаткової допомоги від ВПП ООН, так і для отримання підвищення пенсії за віком звертатися додатково нікуди не потрібно – перерахунок відбуватиметься автоматично відповідно до баз даних ПФУ.

Допомога по безробіттю

З 1 жовтня 2024 в Україні зросте мінімальний розмір допомоги по безробіттю — з 2500 грн до 3000 грн.

Як повідомляє Радіо Свобода з посиланням на нардепа Ніну Южаніну, відповідне рішення ухвалили на засіданні правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

На 500 грн більше отримуватимуть особи, які зареєстровані в Державній службі зайнятості та мають щонайменше 7 місяців страхового стажу за останні 12 місяців, а також безробітні з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Якщо страхового стажу немає, розмір допомоги залишиться на рівні 1500 грн.

Мобілізація з 1 жовтня

Найбільш яскравою ілюстрацією змін з 1 жовтня до нових правил мобілізації стала директива командування Сухопутних військ 116/2/1/21409 від 19 вересня 2024 року. Вона стосується заборони мобілізації чоловіків до 25 років.

Згідно з документом, призов чоловіків відтепер можливий лише за письмовою згодою. Натомість демобілізацію вже мобілізованих ця директива не передбачає.

Член Асоціації правників України, молодший юрист LCF Law Group Володимир Романчук у коментарі Фактам ICTV наголошує: коментарі низки суб’єктів владних повноважень вказують на те, що положення директиви зобов’язують ТЦК та СП не видавати мобілізаційні розпорядження особам віком від 18 до 25 років, якщо останні до запровадження воєнного стану були визнані обмежено придатними та переведені у зв’язку з цим із призовників у військовозобов’язані.

До того ж відстрочку отримали чоловіки, чиї неповнорідні родичі загинули чи зникли на війні. До цього це право мали лише особи, чиї повнорідні брат чи сестра загинули або зникли на війні.

Крім того, у Міноборони України розробили функціонал задля автоматизації процесу вручення повісток. Нововведення передбачає генерацію повістки у реєстрі Оберіг, після цього її засвідчуватимуть електронним підписом начальника ТЦК.

Далі повістку скеровуватимуть на централізований друк, потім – на Укрпошту, а вже звідти розвозитимуть.

До того ж, у жовтні запуститься сервіс рекрутингу у застосунку Резерв+. Як зазначили у Міноборони України, з цим оновленням з’являться актуальні вакансії у військових частинах, що дозволить користувачам застосунку швидше знаходити місце своєї майбутньої служби.

– На початку пошуку вакансії користувачам необхідно заповнити невелику анкету. На основі цієї інформації та обраних навичок система запропонує найбільш відповідні варіанти. Застосунок міститиме детальний опис вакансій, включаючи інформацію про бригади, їх командування, досягнення та публікації у ЗМІ, – йдеться у повідомленні.

Ліміт на переказ грошей

З 1 жовтня 2024 в Україні обмежать перекази грошей фізичних осіб з карти на карту (P2P або C2С). Нацбанк України встановлює ліміт на операції у розмірі 150 тис. грн на місяць.

Це правило діятиме тимчасово (пів року) лише на вихідні перекази — за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Як пояснюють в НБУ, обмеження має запобігти використанню платіжної інфраструктури в протиправних цілях.

Варто зазначити, що карткові ліміти не застосовуватимуться:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним у постанові;
  • до осіб, щомісячні доходи яких перевищують суму встановленого обмеження;
  • у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку;
  • до переказів юридичних осіб.

Не обмежуватимуться також операції за реквізитами IBAN.

По материалам: Подробности