itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Європарламент закликав зняти обмеження на удари ЗСУ по росії

Європарламент схвалив резолюцію щодо України, в якій зокрема закликає країни Євросоюзу "негайно" зняти обмеження на удари ЗСУ по російській території західною зброєю.

Закликаємо держави-члени [Євросоюзу] негайно зняти обмеження на використання західних систем озброєння, поставлених в Україну, щодо законних військових цілей на території Росії.

На думку депутатів, нинішні обмеження перешкоджають спроможності України повною мірою реалізувати своє право на самооборону.

Вони висловили жаль з приводу скорочення військової допомоги Україні з боку країн ЄС та закликали їх "виконати своє зобов'язання" від березня 2023 року щодо постачання одного мільйона боєприпасів, а також прискорити постачання сучасних систем ППО та іншого озброєння, зокрема ракет Taurus.

Читайте також

Україна передала союзникам список цілей у росії — Reuters

Резолюцію підтримали 425 депутатів, 131 виступили проти, 63 депутати утрималися. Резолюції Європарламенту не є юридично зобов'язуючими та мають рекомендаційний характер.

11 вересня газета The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді повідомила, що Велика Британія дозволила Україні використовувати далекобійні крилаті ракети Storm Shadow для ударів по цілях на території росії. Офіційно про це не повідомлялося. 

Зняти обмеження на удари Storm Shadow вглиб росії готові і США. У свою чергу, держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва натякнув, що Вашингтон може дозволити Україні використовувати для ударів по росії американські балістичні ракети ATACMS.

13 вересня у Вашингтоні відбулася зустріч британського прем'єр-міністра Кіра Стармера та президента США Джо Байдена. Про дозвіл Україні використовувати далекобійні ракети вони не оголосили.

Читайте також

США не надають ЗСУ розвіддані про цілі на території росії — WSJ

При цьому деякі західні високопосадовці вважають, що використання далекобійних ракет не зможе переломити хід війни, оскільки кількість ATACMS, Storm Shadow/SCALP в України обмежена, а їхня вартість висока.

Західні військові експерти вважають, що Київ має зосередитись на наземному протистоянні російському наступу на сході України, що загрожує втратою контролю над стратегічно важливим Покровським.

По материалам: Подробности