itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
"Шахеди" почали підніматися над зоною досяжності мобільних груп: експерт розповів про зміну тактики ворога

Останнім часом росіяни суттєво змінили тактику ракетних ударів по Україні та масованих нальотів "шахедами". Зокрема ворожі ракети масово оснащуються спеціальними "касетами" для відстрілу "обманок" української ППО.

Водночас "шахеди" почали підійматися на висоту, недосяжну мобільним вогневим групам. Це робиться для виявлення української протиповітряної оборони.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповів експерт з авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації  Валерій Романенко.

"Зараз росіяни пробують відволікати, перевантажити нашу протиповітряну оборону, використовуючи масовані запуски. Ракети запускаються інколи групами, і наші далекобійні радари метрового діапазону не можуть розрізнити, це одна ракета летить, чи група. І лише при підході до об'єктів ці ракети "розпускаються", і ніби летіла одна, а виявилось їх 4 чи 6.

По-друге, дууже складні траєкторії. І по цих траєкторіях ще й гасають "шахеди", які відволікають увагу від цих крилатих ракет. І "шахеди" можуть мало не двічі обійти територію України перед тим, як спрямуватися на якусь ціль, якщо їх перед цим не зіб'ють. Це теж "забиває" загалом повітряну обстановку для підрозділів протиповітряної оборони — як для зенітників, так і операторів бойового управління. 

Крім того, "шахеди" почали підійматися поза зоною досяжності мобільних груп, і починає падати ефективність мобільних груп. Бо раніше росіяни літали на "шахедах" на висоті 100-200 метрів, а мобільні групи озброєні кулеметами. У них ефективна досяжність 500-600 метрів. Якщо росіяни піднімаються на 800 метрів і вище, то з кулемета їх не дістанеш…. 

Це загалом показує, що росіяни прореагували. Вони знехтували, що ми будемо бачити, моніторити з радарів ці "шахеди", якщо вони піднімаються на 800-1000 метрів, за рахунок того, що нам важче буде їх знищувати. І таких тактичних прийомів багато.

Наприклад, ракети оснащені спеціальними диспенсерами — "касетами" відстрілу пасток, і це теж створює перешкоди для виявлення. Причому пастки антирадарні, для того, щоб складніше РЛС було виявити ракети під час різних поворотів", — розповів  Валерій Романенко.

По материалам: Подробности