itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Бензин і дизель подорожчають на 2-3 грн, скраплений газ - на 5 грн: у Центрі Разумкова розкритикували підвищеня акцизів

З 1 вересня 2024 року в Україні підвищать акцизи на пальне, але різкого стрибка цін на бензин і дизель очікувати не варто. Відчутно подорожчає скраплений газ, яким активно користуються відносно небагаті українці.

Такий прогноз в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" дав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Тактично ми виграємо, а стратегічно сумніваюся, що буде якийсь позитивний результат, оскільки під час війни, під час дуже складної ситуації в економіці, на мій погляд, підвищення податків, при чому на такий чутливий товар, як пальне, не найкращий шлях до наповнення бюджету.  

Тому що це насамперед має негативний влив на платоспроможний попит на інші товари, підвищує рівень інфляції, у тому числі на інші види продукції. Тому що пальне знаходиться в ціні багатьох інших товарів, у тому числі харчових продуктів. І я думаю, що це рішення не дуже правильне. Можливо, потрібно було йти іншим шляхом. 

З досвіду ми знаємо, що коли країни знаходяться у війні, наприклад, досвід Великої Британії чи Сполучених Штатів у Другій світовій війні, то у такій ситуації вони не збільшували податки, а займалися іншими методами наповнення бюджету. Це насамперед "метод кількісного пом'якшення". І я думаю, що цей метод набагато більш ефективний. 

Крім того, у нас існують можливості, потенціал значний ліквідувати прогалини на митниці.  Покращити адміністрування податку на додану вартість, а також покращити адміністрування податку на багатьох мережах  АЗС.

Думаю, цим шляхом було краще йти, ніж підвищувати акцизи на пальне. При чому це не одноразове підвищення, а воно буде йти в чотири етапи до 2028 року…

На першому етапі на бензин і дизпаливо  ціни збільшаться на 2-3 гривні. На скраплений газ збільшення буде більшим — на 5 грн. 

Що стосується продуктів харчування чи товарів повсякденного вжитку, то вплив дійсно буде, але незначний. Бензин дійсно незначну частину в ціні складає, але в умовах інфляційних процесів додасть до ціни кілька відсотків і збільшить рівень інфляції", — заявив  Володимир Омельченко. 

По материалам: Подробности