itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Мінфін Німеччини заблокував фінансування нової військової допомоги Україні - FAZ

Німеччині потрібно обмежити військову допомогу Україні, тому що бюджетне планування не передбачає нових коштів на ці цілі, повідомляє Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Газета посилається на листа міністра фінансів ФРН Крістіана Лінднера, розісланого главам Міноборони та МЗС — Борису Пісторіусу та Анналені Бербок.

Причиною нестачі коштів стали заходи жорсткої економії з боку відомства федерального канцлера та Міністерства фінансів. Військова техніка, передача якої схвалено, буде доставлена ​​Києву, але додаткові запити німецького Міноборони більше не повинні затверджуватись. Блокування коштів вже набуло чинності.

FAZ пише, що запланована військова підтримка України у 2025 році скоротиться майже вдвічі, а у 2027 році — знизиться до менш ніж однієї десятої від нинішнього обсягу.

Читайте також

Німеччина пообіцяла Україні ще одну систему Patriot і 500 млн євро

Водночас глава Мінфіну ФРН не очікує різкого скорочення фінансування України. Він розраховує, що у майбутньому гроші надходитимуть не з бюджету ФРН, а з заморожених активів російського Центробанку. На його думку, Київ "покриє значну частину своїх військових потреб за допомогою цих коштів.

Німеччина є другим за обсягами постачальником зброї України після США. Загалом Києву було надано з боку ФРН військову підтримку майже на 28 млрд євро. Бюджет на 2025 рік, який був затверджений у липні, передбачає, що на ці цілі влада Німеччини виділять 4 млрд євро, що вдвічі менше, ніж цього року.

Читайте також

Країни G7 до кінця літа дадуть Україні кредит у розмірі $50 млрд з заморожених активів рф — FT

У травні Рада Євросоюзу схвалила використання більшої частини доходів від заблокованих активів росії на підтримку України. 90% від прибутку виділять через Європейський фонд миру, ще 10% надійде до бюджету ЄС для розподілу за програмою довгострокової допомоги Києву.

По материалам: Подробности