itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Бєлоусов телефонував Остіну через "таємну операцію" України проти росії - NYT

Причиною телефонної розмови 12 липня між главами міноборони рф і Пентагону Андрієм Бєлоусовим і Ллойдом Остіном стала "таємна операція", яку нібито готує Україна проти росії. Про це з посиланням на джерела пише The New York Times.

Бєлоусов повідомив Остіну, що росія має дані про підготовку операції і що, можливо, вона проводитиметься з відома США. Російський міністр запитав, чи дійсно Вашингтон у курсі, і чи розуміють там, що це може призвести до загострення відносин між росією та США.

У Пентагоні "були здивовані" цим твердженням, оскільки нічого не знали про подібні плани. При цьому Вашингтон сприйняв дзвінок серйозно — після цього американці передали до Києва повідомлення, сенс якого, як пише видання, був таким: "Якщо ви дійсно збираєтеся зробити щось подібне, то не варто".

У чому саме полягала суть "таємної операції", видання не уточнює. 

Про факт розмови міноборони рф і Пентагон офіційно повідомляли 12 липня, одразу після того, як вона відбулася. У Москві заявили, що "обговорювалося питання запобігання загрозам безпеки та зниження ризику можливої ​​ескалації". У Вашингтоні наголосили на "важливості зберегти канали комунікації".

Розмова 12 липня була другою для Остіна та Бєлоусова за два тижні. До 25 червня глави військових відомств США та росії не спілкувалися безпосередньо з березня 2023 року. До 12 липня всі дзвінки відбувалися з ініціативи американської сторони.

По материалам: Подробности