itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича засудили у росії до 16 років колонії

Свердловський обласний суд засудив кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича до 16 років позбавлення волі у колонії суворого режиму у справі про шпигунство (стаття 276 КК рф). Держобвинувачення вимагало для журналіста 18 років позбавлення волі.

За версією слідства, Гершкович "за завданням ЦРУ" у березні 2023 року збирав у Свердловській області таємну інформацію про діяльність оборонного підприємства "Уралвагонзавод". У прокуратурі стверджували, що журналіст "дотримувався ретельних заходів конспірації".

Гершкович провину у справі не визнає.

Суд завершив судове слідство за два засідання, вони пройшли у закритому режимі 26 червня та 18 липня.

Під час другого засідання суду допитали депутата Заксобрання Свердловської області В'ячеслава Вегнера. Після затримання Гершковича у березні 2023 року Вегнер розповідав, що зустрічався з журналістом під час його візиту на Урал. За його словами, кореспондента WSJ цікавило ставлення людей до ПВК Вагнера, робота "промислових підприємств" та "питання, пов'язані з підтримкою населення в період СВО". Вегнер говорив, що Гершкович хотів "взяти інтерв'ю у різних людей, як вони нас називають, у патріотів".

Еван Гершкович був затриманий у Єкатеринбурзі у березні 2023 року. У ФСБ рф тоді заявили, що він нібито збирав таємні дані про одне з підприємств російського військово-промислового комплексу.

У поїздці Єкатеринбургом Гершковича супроводжував піарник Ярослав Ширшиков. Він одним з перших повідомив про зникнення журналіста (пізніше з'ясувалося, що Гершкович затриманий). Піарник розповідав, що Гершкович планував писати про ставлення жителів Уралу до вторгнення в Україну та нападки засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина на директора музею історії Єкатеринбурга.

Незабаром стало відомо про затримання самого Ширшикова у справі виправдання тероризму. У лютому 2024 року піарника засудили до двох років колонії, визнавши винним у виправданні тероризму через його пост у телеграм-каналі в день загибелі "воєнкора" Владлена Татарського.

Журналісти з різних країн світу неодноразово вимагали звільнити Гершковича. Влада США говорила, що продовжує працювати над поверненням журналіста на батьківщину. 17 липня глава МЗС росії Сергій Лавров підтвердив, що питання обміну Гершковіча обговорюються на рівні спецслужб.

Американський журналіст Такер Карлсон під час інтерв'ю з володимиром путіним кілька разів спитав про можливість обміну Гершковича. Прямої відповіді російський президент не дав, але потім заявив, що "не виключає" повернення Гершковича додому, після чого розповів про "людину, яка відбуває покарання в країні-союзниці США" і яка "з патріотичних міркувань ліквідувала в одній з європейських столиць бандита" .

Скоріш за все путін говорив про Вадима Красікова, який відбуває покарання в Німеччині за вбивство колишнього чеченського польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі.

По материалам: Подробности