itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
На Південноукраїнській АЕС згоріли три силові трансформатори, що посилило відключення світла

За останні дні на українських АЕС через спеку згоріло кілька трансформаторів, через що загострилася проблема відключень світла. Про це повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Спершу два дні тому два трансформатори струму згоріли на Південноукраїнській АЕС, що призвело до відключення від мережі одного з реакторів і далі по ланцюжку двох-трьох високовольтних ліній "Укренерго". Це спричинило посилення відключень світла на лівому березі по всій Україні.

А сьогодні, 18 липня, на тій же Південноукраїнській АЕС згорів ще один силовий трансформатор. Це ще більше загострило дефіцит електроенергії в Україні.

Заступник міністра енергетики Микола Колісник в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" відмовився підтвердити або спростувати цю інформацію.

"Інформація, яку поширюють різного роду експерти є певною мірою ІПСО, і вона грає на руку ворогу. Адже розкриття такої інформації є досить негативним, по друге вона отримується різними незрозумілими шляхами. Робота  енергосистеми на сьогодні стабілізується досить оперативно. Якщо відбуваються якісь аварійні ситуації, вони відбуваються з якихось об'єктивних причин", — заявив  Микола Колісник.

За словами чиновника, ситуація в енергетиці залишається складною, по всій країні триває найбільша в історії ремонтна кампанія

"Ситуація в енергетиці залишається складною. Як через і досить значне споживання, так і втрати потужності через 8 комплексних атак на енергосистему. Хочу нагадати, що ми втратили понад 9 гігаватів генеруючих потужностей. Тому сьогодні, виходячи зі значної спеки, яка негативно спливає як на збільшене споживання, так і роботу обладнання…

Покриття попиту здійснюється за рахунок існуючого складу обладнання, яке вводиться в експлуатацію, проводиться одна з найбільших ремонтних операцій в історії України. Обладнання, яке можливо відремонтувати, енергетики ремонтують. Понад графіки в експлуатацію здаються відповідні блоки, які додають додаткову потужність. Також іде робота по збільшенню імпорт доступного. На сьогодні у нас доступний 1,7 гігават потужностей. Проводяться переговори, щоб збільшити цю потужність до двох гігаватів…

Спека впливає негативно, адже збільшує споживання електричної енергії. Крім того, ми маємо довший сонячний день", — розповів заступник глави Міненерго.

 

По материалам: Подробности