itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Україна вперше атакувала російський Су-57: чому це важлива подія

Головне управління розвідки повідомило про першу атаку на російський багатоцільовий винищувач Су-57. "Інцидент" стався на аеродромі "Ахтубінськ" в Астраханській області, що знаходиться за 589 кілометрів від лінії фронту.

То ж чому знищення літака важливе для перебігу російсько-української, пояснюють "Подробиці".

При підготовці матеріалу використовувалися джерела: прес-служба Головного управління розвідки Міноборони, дані з wikipedia, публікації профільного видання Militarnyi.

Україна вперше атакувала російський Су-57: чому це важлива подія

Що відомо про літак

Су-57 — російський багатоцільовий винищувач, класифікований як літак п'ятого покоління. Це найсучасніший і найдорожчий винищувач росії, але аналітики вказують, що за своїми характеристиками він не відповідає стандартам п'ятого покоління.

Винищувач призначений для знищення всіх типів повітряних цілей, атакування наземних і надводних об'єктів противника, моніторингу повітряного простору на великій відстані, а також для виведення з ладу штабів, командних пунктів і систем управління противника.

Перший політ Су-57 відбувся у січні 2010 року. У 2019 році росія оголосила про початок серійного виробництва цього літака, а в 2020 році був випущений перший серійний Су-57.

Україна вперше атакувала російський Су-57: чому це важлива подія

Характеристики Су-57:

  • екіпаж — 1 людина;
  • довжина — 19,7 м;
  • розмах крила — 14 м;
  • висота — 4,8 м;
  • маса літака з паливом — 30 тонн;
  • максимальна швидкість на висоті близько — 2600 км/год;
  • тривалість польоту — до 5,8 години;
  • практична стеля — 20 тисяч м.

Як заявляють у росії, цей винищувач може застосовувати широкий список керованих і некерованих бомб і ракет класу малої, середньої та великої дальності. Зокрема, ці винищувачі є носіями ракет Х-31, Х-35, Х-38, Х-58, Х-59, якими окупанти часто обстрілюють Україну.

Використання літаків у війні проти України

росія заявляє, що почала використовувати Су-57 у перші тижні повномасштабного вторгнення. Повітряні сили ЗСУ зазначають, що окупанти намагаються тримати ці літаки на безпечній відстані від лінії вогню.

Попри це, були зафіксовані удари з Су-57 по території України. У 2022 році росіяни атакували Полтавську, Кіровоградську та Одеську області за допомогою цих винищувачів.

По материалам: Подробности