itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
США готові виділити Україні кредит на $50 млрд за умови продовження санкцій ЄС - FT

США готові надати Україні кредит на суму $50 млрд, який погашається за рахунок прибутку від заморожених активів рф, якщо Євросоюз продовжить антиросійські санкції на невизначений термін. Наразі Євросоюз продовжує санкції проти Росії кожні півроку. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на документ ЄС.

Обговорюватимуть пропозицію 5 червня на зустрічі міністрів фінансів ЄС.

Точні умови кредиту, включаючи термін його погашення, відсоткову ставку, а також чи буде він наданий безпосередньо або через посередника (наприклад, через Світовий банк), ще потрібно визначити.

Вашингтон розглядає видачу кредиту за умови, що активи російського Центробанку в ЄС залишаться замороженими "доки росія не погодиться сплатити збитки, завдані Україні". 

Читайте також

Відбудова України: як США пропонує використати заморожені активи рф

Інший варіант передбачає, що ЄС поряд з іншими країнами-членами G7 фактично надасть Україні двосторонні кредити, "підкріплені прибутком від російських активів", заморожених у власній юрисдикції країн. Це вимагатиме від ЄС використання свого загального бюджету, що має бути одностайно узгоджене всіма членами об'єднання.

Час, необхідний для надання гарантій, поряд з юридичними та оперативними обмеженнями не сприятиме швидкій реалізації цього варіанту.

Деякі країни ЄС побоюються потенційних фінансових наслідків таких гарантій. Крім того, узгодження будь-якого рішення вимагатиме, зокрема, схвалення Угорщини, прем'єр-міністр якої Віктор Орбан неодноразово користувався правом вето при розгляді питань, пов'язаних з фінансуванням України.

Читайте також

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів рф

Вашингтон наполягає на тому, щоб укласти угоду за тим чи іншим варіантом перед самітом G7, який відбудеться 13-15 червня. Очікується, що головною темою зустрічі стане фінансова підтримка України, зокрема за рахунок заморожених російських активів.

У бельгійському депозитарії Euroclear заморожені активи російських суверенних фондів на суму майже $204 млрд. Про те, що країни G7 (Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія) обговорюють можливість надання Україні кредиту, який погашатиметься за рахунок доходів від заморожених російських активів, напередодні розповіла глава Мінфіну США Джанет Єллен. Reuters також повідомляв, що може йтися про суму $50 млрд.

По материалам: Подробности