itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Швеція відмовилась від передачі Україні винищувачів Gripen - міністр

Країни коаліції протиповітряної оборони просять Швецію "поставити на паузу" плани щодо передачі Україні винищувачів Gripen. Пріоритетом для союзників є зосередження на поставках винищувачів F-16.

Про це міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив інформаційному агентству TT, передає Reuters.

Інші країни [повітряної] коаліції закликали нас почекати з системою Gripen… Це пов'язано з тим, що зараз основна увага приділяється впровадженню системи F-16… Ми жодним чином не виключаємо, що в подальшому це (поставки Gripen – ред.) може стати актуальним, але зараз основна увага української сторони зосереджена на виконанні програми F-16. 

Наразі поставка Gripen не відповідає поглядам коаліції на впровадження двох систем винищувальної авіації одночасно.

Saab JAS 39 Gripen — шведський багатоцільовий винищувач  4+ покоління, прийнятий на озброєння у 1996 році. Максимальна злітна вага — 16,5 тонни, а кількість точок озброєння — 10. Бойовий радіус дії — до 1300 км. Ціна одного літака становить $30-60 млн, залежно від комплектації.

Нагадаємо, Бельгія пообіцяла передати Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року, перші літаки очікуються вже цього року. Королівство поставило ультиматум — застосовувати передану зброю лише на території України.

Читайте також

Норвегія передасть Україні 22 винищувачі F-16 — Nettavisen

Першими погодилися поставити винищувачі F-16 Україні Нідерланди та Данія. Незабаром до них приєдналися США та Литва. 

Данія, Нідерланди та США мають намір поставити перші десять винищувачів F-16 Україні впродовж 2024 року. Зробити це планується після того, як українські пілоти завершать навчання з управління винищувачами.

21 березня міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що Україна отримає першу партію F-16 у другій половині 2024 року.

По материалам: Подробности