itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
В Україні розшукують майже 100 тисяч ухилянтів

На запит територіальних центрів комплектування (ТЦК) Національна поліція України розшукала 20 031 ухилянта. Про це повідомив OBOZ.UA, який надіслав інформаційні запити до всіх обласних главків поліції і вже отримав більшість відповідей. Загалом ТЦК подали інформацію про ще 94,5 тис. осіб, які ухиляються від військової служби.

Рекорд з активності військкомів поставила Дніпропетровщина. За чотири місяці 2024 року до поліції регіону надійшло 38 282 звернення з ТЦК з даними тих українців, які ухиляються від явки (служби). З них вже знайдено та доправлено до ТЦК 5511 осіб.

На Чернігівщині поліція отримала 9115 звернень ТЦК для встановлення місця перебування та доставлення осіб, які ухиляються від військової служби під час мобілізації. З них 1429 осіб знайшли та доправили до військкоматів.

На Харківщині до поліції надійшла інформація про 4664 ухилянтів. Поліцейські розшукали 1954.

В Івано-Франківській області у 2024 році поліція зареєструвала 2328 звернень від ТЦК, вже знайдено та доправлено туди 1814 осіб. 

Читайте також

Коли ухилення від мобілізації не карається законом: Верховний Суд дав роз’яснення

На Житомирщині на кінець квітня 2024 року в поліцію передали дані про 8289 жителів регіону, які порушили законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. 2452 з них уже знайдено правоохоронцями та доправлено до ТЦК.

У Полтавській області до поліції надійшло звернення щодо 7433 ухилянтів, з них знайдено та доставлено до ТЦК 2591. Наприкінці березня речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін повідомляв про майже 30 тисяч ухилянтів у регіоні.

Правоохоронці Рівненської області повідомили про 9832 ухилянтів, 1828 з яких вдалося розшукати та доправити до військкоматів.

На Вінниччині від військкомів "бігають" 7288 мешканців регіону. 2325 ухилянтів правоохоронці вже знайшли.

На Кіровоградщині поліція зареєструвала 5955 звернень ТЦК про ухилення від призову та мобілізації. Щодо знайдених ухилянтів статистика не ведеться.

До поліції Хмельницької області надійшло 1085 звернень. Скільки з них правоохоронцям вдалося знайти, не розповіли.

Відмовилися надати дані про ухилянтів у поліції Донецької, Херсонської, Тернопільської та Черкаської областей. Відмову аргументували різними причинами: у відповідях йдеться про те, що запитувана інформація є службовою, має обмежений доступ тощо.

Нагадаємо, 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації та військового обліку.

По материалам: Подробности