itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Приватні кредитори вимагатимуть від України відновити виплати за держборгом - WSJ

Група приватних іноземних власників облігацій України вимагатиме від влади країни у 2025 році відновити виплати відсотків за держборгом, які були припинені після початку повномасштабного російського вторгнення. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Група кредиторів, серед яких інвестиційні компанії BlackRock та Pimco, сформувала комітет та найняла юристів для ведення переговорів з Києвом. За даними видання, цим кредиторам належить п'ята частина єврооблігацій України на суму $20 млрд.

Кредитори хочуть, щоб Україна, яка щойно отримала від США згоду на пакет допомоги на суму понад $60 млрд, відновив виплати за відсотками в обмін на списання значної частини боргу. Деякі власники облігацій, які входять до групи, вже обговорювали ці плани з українськими високопосадовцями, стверджує The Wall Street Journal.

Кредитори мають намір отримати до $500 млн у вигляді щорічних відсоткових виплат. У свою чергу, представник групи заявив, що вона "розраховує на конструктивну взаємодію з метою надання допомоги у вирішенні проблеми суверенного боргу України".

Читайте також

Зеленський обговорив створення фонду відновлення України з інвесткомпанією BlackRock

Україна планує розпочати переговори з власниками облігацій у травні, пише видання. Наразі радники керівництва країни намагаються отримати згоду на угоду від США та інших союзників, які надали Україні допомогу, у тому числі на підтримку економіки.

Але це схвалення не гарантоване. США та їхні союзники стурбовані тим, що гроші платників податків опиняться в руках власників облігацій, якщо Україна відновить обслуговування боргу в будь-якому вигляді. Країни погодилися надати Україні боргові канікули майже на чотири мільярди доларів за власними кредитами до 2027 року, але висловили побоювання, що власники облігацій отримають виплати до цього терміну.

Якщо Київ не укладе угоду з іноземними власниками облігацій, то у серпні Україна може оголосити дефолт, попереджає The Wall Street Journal. Саме у серпні спливає термін дії боргових канікул для власників облігацій. Оголошення дефолту негативно вплине на репутацію України серед інвесторів і ускладнить спроби влади країни отримати нові позики.

Після початку повномасштабного російського вторгнення 2022 року власники державних облігацій України погодилися оголосити боргові канікули терміном на два роки. Багато хто з них вважав, що до 2024 року війна вже закінчиться.

Читайте також

Південна Корея надасть Україні кредит на $8 млрд

Незважаючи на те, що війна триває, і перспектив її завершення не видно, кредитори з оптимізмом говорять про те, що фінансове становище України стабілізується. Київ отримав необхідну допомогу від західних союзників, збільшив свої валютні резерви до рекордно високого рівня, а Національний банк України вивчає можливість скасувати контроль за рухом капіталу 2024 року. 

Газета також зазначає, що деякі власники українських облігацій запропонували використати заморожені російські активи для погашення частини держборгу України. Однак Міжнародний валютний фонд і низка країн "Великої сімки" поки що не підтримали цю ідею.

Нагадаємо, у березні 2023 року група країн-кредиторів України, до якої входять всі держави "Великої сімки" G7, продовжила мораторій на погашення боргу до 2027 року.

По материалам: Подробности